Тълкувателно решение № 45/1990 от 19.04.1990 г. по тълк. д. № 33/1989 г.

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Анотация

Въпрос

1. Когато на увредения работник е присъдено обезщетение за имуществени вреди, изразил се в разлика между получаваното трудово възнаграждение и отпусната пенсия преди влизане в сила на КТ, може ли ли в петгодишния давностен срок от датата на инвалидизирането, като се основава на чл. 328, ал. 1, т. 10 КТ, той да търси обезщетение за такива вреди и до навършване на 60 години за мъжете и 55 години за жените?

2. При влошаване на здравословното състояние на пострадал от трудова злополука или професионално заболяване при действието на Кодекса на труда, но за увреждане при условията на чл. 45 ЗЗД и сл. коя давност ще се прилага - петгодишната по чл. 110 ЗЗД или тригодишната давност по чл. 358, т. 4 КТ. Ако се прилага тригодишната давност, отговорността може ли да се намали, когато пострадалият е допринесъл за трудовата злополука, без да е налице груба небрежност.

3. Може ли пострадалият работник при трудова злополука или професионално заболяване да търси обезщетение за вреди на основание чл. 49 ЗЗД във връзка с чл. 45 ЗЗД, когато тригодишният давностен срок по КТ е изтекъл, преди да предяви иска си.

Достъпно за логнати потребители и абонати

За да прочетете този съдебен акт трябва да сте влезли в профила си или да се регистрирате безплатно. Можете да го направите тук.

или

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите