Тълкувателно решение № 34/1983 от 01.08.1983 г. по тълк. д. № 11/1983 г.

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Анотация

Въпрос

1. Обща част ли е таванското помещение в сграда, в която етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици?

2. Има ли различие в правния режим между подпокривното пространство, което не може да се ползва за каквито и да е цели, освен за изолация между етажа и покрива и за излизане на покрива за извършването на ремонта му, и таванското щение, което има такава височина между пода и покрива му, че може да се използва за живеене, за ателие или склад?

3. Таванското помещение, което има такава височина между пода и покрива му, че може да се използва за живеене, за ателие или склад е или обща част и може ли да се прехвърля собствеността му, да се дели и да бъде завладяно и придобито по давност?

4. Има ли правно значение дали таванското помещение преустроено в жилище, ателие или склад по одобрен архитектурен план, или е от значение само единодушното решение на всички собственици за изменяване на предназначението му и за отдаване на друго предназначение на същото. Ако има единодушно решение на всички собственици на едно таванско помещение за промяна на предназначението му, в кои случаи ще е необходимо да се одобри съответен архитектурен план?

Достъпно за логнати потребители и абонати

За да прочетете този съдебен акт трябва да сте влезли в профила си или да се регистрирате безплатно. Можете да го направите тук.

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

или