Тълкувателно решение №****/**.**.2009 по дело №****/2009

докладвано от съдия Емануела Балевска


Анотация

Въпрос

Съставлява ли вписването на исковата молба , съобразно разпоредбата на чл. 114, ал. 1 ЗС изискване за редовността ѝ, неизпълнението на което обуславя приложението на чл. 129, ал. 3 ГПК /чл. 100, ал. 2 ГПК /отм.//?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Класификация

 • Вид съдебен акт:
 • Колегия/Отделение: Гражданска колегия, Общо събрание

Анотация

Въпрос

Съставлява ли вписването на исковата молба , съобразно разпоредбата на чл. 114, ал. 1 ЗС изискване за редовността ѝ, неизпълнението на което обуславя приложението на чл. 129, ал. 3 ГПК /чл. 100, ал. 2 ГПК /отм.//?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Общо събрание на Гражданска колегия, в съдебно заседание на 29 април 2010 г. и на 28 юни 2010 г. в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ на Общото събрание на Гражданската колегия, ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛ на ВКС и ПРЕДСЕДАТЕЛ на ГК:

СИМЕОН ЧАНАЧЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛИ на ОТДЕЛЕНИЯ:

ДОБРИЛА ВАСИЛЕВА, ТАНЯ МИТОВА, ЖАНЕТА НАЙДЕНОВА, ПЛАМЕН СТОЕВ

при участието на секретаря Райна Томбушева, постави на разглеждане тълкувателно дело № 3 по описа за 2009 г. на

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

 • Тълкувателно решение №****/**.**.2017 по дело №****/2014
  1. Представлява ли основание за отмяна на влязло в сила съдебно решение последващо тълкувателно решение, с което е дадено задължително тълкуване на приложим по делото закон в смисъл, различен от възприетия в решението? 2. Вписването на молбата за отмяна на влязло в сила съдебно решение, подлежащо на вписване, представлява ли…
 • Определение №****/**.**.2014 по дело №****/2014
  За приложимостта на ТР 3/2009 год. на ОСГК на ВКС в хипотезите, когато исковата молба е вписана и след това страната ищец е променила обема на търсената защита и страните по делото, касае ли се до нередовност на променената искова молба и неизпълнените указанията на съда за ново вписване могат…
 • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2020
  Какво е действието на вписаната искова молба, ако решението по нея не е било вписано в шестмесечния срок по чл. 115, ал. 2 от ЗС и пропускането на този шестмесечен срок заличава ли с обратно действие вписването на исковата молба? Представлява ли вписаната искова молба тежест върху имота, след като…
 • Тълкувателно решение №****/**.**.2016 по дело №****/2014
  По някои въпроси на гражданския процес: 1. Относно цената на някои искове. 2. Относно установителните и ревандикационните искове за собственост. 3. Относно допустимостта на някои искове за собственост.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Тълкувателни решения

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 292 ГПК

Навигация