*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Тълкувателни решения
  • Колегия/Отделение: Общо събрание ГК и ТК

Анотация

Въпрос

Обусловено ли е по смисъла на чл. 229, ал. 1, т. 4 ГПК висящото гражданско дело , спорът по което е пряко свързан с приложението на подзаконов нормативен акт, от административното дело, образувано по оспорване на същия с искане да бъде обявен за нищожен или отменен?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, Общо събрание на Гражданска и Търговска колегия, в съдебно заседание на 23 октомври 2014 год. в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОСГТК, ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВКС и ПРЕДСЕДАТЕЛ на Гражданска колегия:
КРАСИМИР ВЛАХОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛИ на ОТДЕЛЕНИЯ:
ДОБРИЛА ВАСИЛЕВА, ТАНЯ МИТОВА, ТАТЯНА ВЪРБАНОВА, ПЛАМЕН СТОЕВ, ДАРИЯ ПРОДАНОВА, БОЙКА СТОИЛОВА

при участието на секретаря Борислава Лазарова, постави на разглеждане тълкувателно дело № 2 по описа за 2014 г. на Общото събрание на Гражданска и Търговска колегия, докладвано от съдия Емил Томов

Въпрос

Тълкувателно дело № 2/2014 г. на ОСГТК на ВКС е образувано с разпореждане на Председателя на Върховния касационен съд от 27.01.2014 г. на основание чл. 128, ал. 1 ЗСВ по предложение от заместник-председателя и ръководител на Гражданска колегия на Върховния касационен съд за приемане на тълкувателно решение от Общото събрание на Гражданска и Търговска колегия на ВКС , по следния въпрос:

Обусловено ли е по смисъла на чл. 229, ал. 1, т. 4 ГПК висящото гражданско дело , спорът по което е пряко свързан с приложението на подзаконов нормативен акт, от административното дело, образувано по оспорване на същия с искане да бъде обявен за нищожен или отменен.

Мотиви

Общото събрание на Гражданска и Търговска колегия на Върховния касационен съд, за да се произнесе съобрази следното:

Противоречива практика по прилагането на чл. 229, ал. 1, т. 4 ГПК е постановена по реда на чл. 274, ал. 2 ГПК от състави на ГК на ВКС при осъществен инстанционен контрол на определения за спиране на производства по дела с предмет трудови спорове, когато прекратяването на трудовото правоотношение е свързано с прилагането на приета от Министерски съвет наредба, оспорена като подзаконов нормативен акт по реда на чл. 185 АПК - чл. 195 АПК пред Върховен административен съд и делото е висящо. При застъпените две становища: за липса ,респ. за наличие на обусловеност по смисъла на чл. 229, ал. 1, т. 4 ГПК между административното производство и гражданското дело, в стълкновение влизат съображенията по въпроса какви ще бъдат последиците от прогласената по този ред нищожност спрямо действието на правните норми, приети с акт, нищожен като нормативен източник, за периода на ефективно регулиране.

Според едното становище връзка между делата ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в


Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари