*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Тълкувателни решения
  • Колегия/Отделение: Общо събрание ГК и ТК

Анотация

Въпрос

Подлежат ли на обжалване по реда на чл. 274, ал. 1, т. 1 ГПК определенията по чл. 282 ГПК, с които Върховният касационен съд се произнася по искане на жалбоподателя за спиране изпълнението на въззивното решение?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Общо събрание на Гражданска и Търговска колегии, в съдебно заседание на 4 октомври 2012 год. в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ на ОСГТК, ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛ на ВКС И ПРЕДСЕДАТЕЛ на Търговска колегия:
ТАНЯ РАЙКОВСКА

ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛ на ВКС и ПРЕДСЕДАТЕЛ на Гражданска колегия:
КРАСИМИР ВЛАХОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛИ на ОТДЕЛЕНИЯ:
ДОБРИЛА ВАСИЛЕВА, ТАНЯ МИТОВА, ТАТЯНА ВЪРБАНОВА, ПЛАМЕН СТОЕВ, БОЙКА СТОИЛОВА, ДАРИЯ ПРОДАНОВА

при участието на секретаря Борислава Лазарова постави на разглеждане тълкувателно дело No 2 по описа за 2012 г. на Общото събрание на Гражданска и Търговска колегии, докладвано от съдия БОНКА ЙОНКОВА

Председателят на Върховния касационен съд е направил искане на основание чл. 124, ал. 1, т. 2 ЗСВ, чл. 125 ЗСВ Общото събрание на Гражданска колегия и Търговска колегия на Върховния касационен съд да постанови тълкувателно решение по процесуалноправния въпрос :

Въпрос

Подлежат ли на обжалване по реда на чл. 274, ал. 1, т. 1 ГПК определенията по чл. 282 ГПК, с които Върховният касационен съд се произнася по искане на жалбоподателя за спиране изпълнението на въззивното решение.

Мотиви

Общото събрание на Гражданска и Търговска колегии на Върховния касационен съд, за да се произнесе, съобрази следното:

Искането за постановяване на тълкувателно решение е направено във връзка с постъпил сигнал по чл. 54, ал. 1, т. 7 ЗСВ от Инспектората към Висшия съдебен съвет. При осъществяване на правомощията си по чл. 54, ал. 1, т. 3 ЗСВ Инспекторатът е констатирал противоречие в практиката на Върховния касационен съд при разрешаване на въпроса за обжалваемостта на определенията по чл. 282 ГПК. Противоречивата практика е обективирана в определение № 115 от 02.03.2010 г. по ч. гр. д. № 722/2009 г. и определение № 523 от 15.10.2009 г. по ч. т. д. № 403/2009 г.

С първото определение състав на Първо гражданско отделение на Върховния касационен съд е приел за процесуално допустима при предпоставките на чл. 274, ал. 1, т. 1 ГПК частна жалба срещу определение на друг тричленен състав на ВКС, с което на основание чл. 282, ал. 2 ГПК е спряно изпълнението на обжалваното въззивно решение. След упражнен съдебен контрол, определението е отменено като неправилно.

С второто определение състав на Първо търговско отделение на Върховния касационен съд е оставил без разглеждане като процесуално ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в


Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари