Решение № 98 от 17.07.2017 г. по гр. д. № 3685/2016 г.

Анотация

Въпрос
За метода на определяне сумата за уравнение на дяловете между съделителите.
Отговор

За да се определят сумите за уравнение на дяловете следва да се определи общата стойност на допуснатото до делба имущество. Въз основа на това да се определи стойността на делът на всеки съделител. След като се съпостави стойността на делът на съделителя, със стойността на разпределените му на основание чл. 353 ГПК имоти (вещи) и ако тази на разпределените надвишава стойността на притежавания дял, това е сумата, която следва да се заплати за уравнение на дяловете.


Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, първо отделение в съдебно заседание на 13 юни две хиляди и седемнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЖАНИН СИЛДАРЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
ДИЯНА ЦЕНЕВА, СВЕТЛАНА КАЛИНОВА

при секретар Даниела Никова изслуша докладваното от председателя Ж. Силдарева гражданско дело N 3685/2016 год.

Производството е по чл. 290 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба подадена от К. Х. М. срещу решение № 53 от 27.04.2016 г. по гр. д. № 47/2016 г. на окръжен съд Т., постановено на основание чл. 271, ал. 1 ГПК във фаза по извършване на делбата, с което допуснатите до делба съсобствени между страните недвижими имоти и движими вещи съдът е разпределил по реда на чл. 353 ГПК.

Касационен въпрос

С определение № 66 от 09.02.2017 г., постановено на основание чл. 288 ГПК, е допусната касационна проверка на обжалваното решение по разрешения в него въпрос за метода на определяне сумата за уравнение на дяловете между съделителите.

Касационните доводи са за необоснованост и неправилно прилагане на материалния закон.

Мотиви

Върховният касационен съд разгледа жалбата и провери съдебния акт с оглед посочените касационни основания и съобразно изискванията на чл. 290, ал. 2 ГПК.

По въпроса, по който е допусната касационна проверка, съдът приема, че за да се определят сумите за уравнение на дяловете следва да се определи общата стойност на допуснатото до делба имущество. Въз основа на това да се определи стойността на делът на всеки съделител. След като се съпостави стойността на делът на съделителя, със стойността на разпределените му на основание чл. 353 ГПК имоти (вещи) и ако тази на разпределените надвишава стойността на притежавания дял, това е сумата, която следва да се заплати за уравнение на дяловете.

По същество

По същество на касационната жалба:

За да постанови решението си съдът е приел за установено, че страните са бивши съпрузи. По време на брака са придобили множество недвижими и движими вещи в режим на семейна имуществена общност. С решение от 27.06.2012 г. по гр. д. № 684/2009 г. Търговищки районен съд е допуснал да се извърши делба на апартамент в [населено място] с площ от 123.00 кв. м.; на гараж № 20 с площ от 14.47 кв. м.; на шест земеделски имота - ниви в [населено място]; на десет стопански постройки в стопанския двор на същото ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини