Решение № 5 от 03.02.2017 г. по т. д. № 50292/2016 г.

Анотация

Въпрос
Дали при определяне от съда на размера на обезщетението за неимуществени вреди от смърт на близък по реда на чл. 52 ЗЗД по иск по чл. 288, ал. 1, т. 2, б. а КЗ /отм./ установеният в разпоредбата критерий „справедливост” изисква то да съответства на установените по делото конкретни обстоятелства, наведени като основание на иска, които обуславят тези вреди, свързани с отношенията между пострадалия и близките, които търсят обезщетение за неимуществени вреди, за който е прието, че е разрешен в противоречие с приетото в т. 11 от ППВС № 4 /1968 г.?
Отговор

За да приложи правилно разпоредбата на чл. 52 ЗЗД при определяне на размера на обезщетенията за неимуществени вреди, съдът следва да съобрази установените по делото конкретни факти, от значение за определяне на размера на обезщетението.

Обезщетението на неимуществените вреди представлява известно компенсиране на загубеното, което не може да бъде възстановено, защото се отнася до претърпени болки и страдания, свързани със загубата на дете. Основни критерии при определяне на болките и страданията, претърпени от ищците, са отношенията им с починалия, мъчителното понасяне и трудното преживяване на загубата на близкия човек, но така също и общественият критерий за справедливост и съдебната практика, които не позволяват обезщетението да загуби своя компенсаторен характер и да се превърне в средство за неоснователно обогатяване.


Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в съдебно заседание на двадесет и пети януари две хиляди и седемнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Бранислава Павлова

ЧЛЕНОВЕ:
Теодора Гроздева, Владимир Йорданов

при участието на секретаря Анета Иванова, разгледа докладваното от съдия Йорданов гр. дело N 50292/2016 г.

Производството е по чл. 290 ГПК.

История на спора

С определение № 532 от 02.11.2016 г. по касационна жалба на Р. Х. К. и Д. Г. К. е допуснато касационно обжалване на въззивно решение № 1535 от 10.07.2015 г. по възз. гр. д. № 1796/2015 г. на Софийски апелативен съд, г.о. в частта, с която с него е потвърдено първоинстанционно решение в частта, с която исковете на жалбоподателите срещу Гаранционен фонд за заплащане на обезщетение за причинени неимуществени вреди от смъртта на техен син в ПТП са отхвърлени за разликите над уважените размери – по 70 000 лева за всеки един от ищците до пълните предявени размери – по 180 000 лева за всеки един от ищците.

Позиции на страните

Насрещната страна Гаранционен фонд в писмен отговор оспорва основателността на касационната жалба с твърденията, че решението е постановено в съответствие с материалния закон, съдопроизводствените правила и е обосновано и че размерите на обезщетенията са в съответствие с разпоредбата на чл. 52 ЗЗД.

Касационен въпрос

Решението е допуснато до касационно обжалване по материалноправния въпрос: дали при определяне от съда на размера на обезщетението за неимуществени вреди от смърт на близък по реда на чл. 52 ЗЗД по иск по чл. 288, ал. 1, т. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини