Решение № 19 от 19.04.2019 г. по т. д. № 1408/2018 г.

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Анотация

Въпрос

Относно критериите за определяне на конкретен размер на обезщетението по чл. 52 ЗЗД.

Отговор

Понятието "справедливост" не е абстрактно, а всякога - налагащо преценката на обективно съществуващи конкретни обстоятелства, които при телесни увреждания биха могли да са свързани с: начина на извършване, характера на увреждането, произтичащите от него физически и психически последиц, личността на пострадалия – възраст, неговото обществено и социално положение, среда и занятия.

Когато се е стигнало до разстройство на здравето, от значение е дали увреждането е трайно, каква е медицинската прогноза за развитието на заболяването; какви физически болки и други неудобства и притеснения е претърпял увреденият, вкл. козметични и др. външни дефекти; силата, интезитета и продължителността на болковия синдром, той отшумял ли е; продължителност на лечението и извършените медицински манипулации, възможност на увреденото лице да продължи трудовата си кариера и да се социализира.

Във всички случаи, като база при определяне на паричното обезщетение за причинени неимуществени вреди служат стандартът на живот в страната и средностатичическите показатели за доходи по време на възникване на увреждането и общоприетата оценка и възприетото в обществото разбиране за обезвреда на неимуществени вреди. Не бива, също така, да се допуска размерът на обезщетението да бъде и източник на обогатяване за пострадалия.

Съдът трябва да вземе под внимание всички обстоятелства, които обуславят тези вреди, и в мотивите към решението да посочи конкретно същите обстоятелства, както и значението им за размера на неимуществените вреди.


ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в публично заседание на осемнадесети февруари през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ТОТКА КАЛЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА, МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА

при секретаря Валерия Методиева като изслуша докладваното от съдия Генковска т.д. № 1408 по описа за 2018 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на ЗД „БУЛ ИНС“АД срещу решение № 1649/11.07.2017г. по в.гр.д. № 1254/2017г. на Софийски апелативен съд в частта, с която е потвърдено решение № 8622/28.11.2016г. по гр.д. № 5440/2015г. на СГС, I ГО, 10 състав в частта за осъждане на касатора да заплати на Л. В. Б. обезщетение за неимуществени вреди за разликата над 10 000 лв. до 60000лв., на осн. чл. 226, ал. 1 КЗ /отм./. и в частта на разноските.

Касаторът поддържа, че решението е неправилно, поради неговата необоснованост и постановяването му в противоречие с материалния закон. Счита, че определеното обезщетение от 60 000 лв. с оглед конкретно настъпилите увреждания е в завишен размер. Неправилно е приложена и разпоредбата на чл. 51, ал. 2 ЗЗД, тъй като не е било отчетено, че ищцата като пешеходка не е положила достатъчна грижа за запазване на своето здраве, като не е спряла да пресича пътното платно независимо, че е възприела приближаващото се превозно средство. Иска се отмяна ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини