Годишен абонамент с 20% отстъпка! За всички потребители от 19.02 до 29.02.2024 г., включително.

Добър ден! Моля, влезте в профила си!

чл. 38 ал. 1 т. 2 ЗАдв

Чл. 38. (Доп. – ДВ, бр. 97 от 2012 г.) (1) (Доп. – ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Адвокатът или адвокатът от Европейския съюз може да оказва безплатно адвокатска помощ и съдействие на: […]
2. материално затруднени лица;

чл. 38 ал. 1 т. 2 ЗАдв

Чл. 38. (Доп. – ДВ, бр. 97 от 2012 г.) (1) (Доп. – ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Адвокатът или адвокатът от Европейския съюз може да оказва безплатно адвокатска помощ и съдействие на: […]
2. материално затруднени лица;

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2022

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

докладвано от съдия Росица Божилова

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2024

по отношение на заявените искове, поради което не е възникнала необходимост от разпределяне отговорността за разноските за отказа на съда да присъедини сметните претенции към производството по делба. Съдът се е аргументирал и с нормата на чл. 355 изр. 2 ГПК, според която общите правила за разноски по чл. 78 ГПК се прилагат само по присъединените искове в съдебната делба, а в случая претенциите по сметки не са присъединени.

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

докладвано от съдия Бонка Дечева

Решение №****/**.**.2024 по дело №****/2023

Допустимо ли е въззивният съд да събере доказателства, които страната не е представила пред първата инстанция поради процесуална небрежност, които не са новооткрити или нововъзникнали и за тях не е налице изключението по чл. 266, ал. 3 ГПК и да се позове на тях в решението си?

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

докладвано от съдия Жива Декова

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2024

не е било постановявано. Решението е постановено поради съществуваща противоречива съдебна практика по смисъла на чл. 124, ал. 1, предл. първо ЗСВ по посочените в него въпроси, поради което и не може да се приеме, че поради поведението на ответника са настъпили нови обстоятелства, погасяващи спорното материално право, веднага след което ищецът се е отказал от претенцията си. При липсата на посочените предпоставки, искането за възлагане на разноските по прекратената поради отказ от исковете част от производството в тежест на ответниците се явява неоснователно. Не са налице и предпоставките за прилагане на чл. 156, ал. 6 ЗОНПИ, защото отказът не е извършен поради събрани в хода на съдебното производство доказателства, които ответниците са могли да представят, но не са представили в процедурата по чл. 136 и сл. от ЗОНПИ /чл. 57 и сл. от ЗОПДНПИ /отм.//, а защото се е претендирало отнемането на имущества, които, според разрешенията в посоченото ТР, не съставляват „имущество“ по смисъла на пар. 1, т. 4 ДР ЗОНПИ и съответно не подлежат на отнемане. Касателно претенцията за отнемане на движими вещи /златни накити/, то видно е, че производството по същата против И. Т. О. продължава и не е предмет на извършения отказ, съответно и по нея с обжалваното определение не са присъждани разноски.

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

докладвано от съдия Жива Декова

Определение №****/**.**.2024 по дело №****/2022

е осъществено допълнително основание съгласно чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК, конкретно нарушение на произнасянето на въззивния съд по посочения правен въпрос с ППВС 4/68 г., решение №******г. по т. д. 2097/2018 г., решение №******г. по т. д. 507/2015 г., ВКС, I ТО., решение №******г. по т. д. 700/2012 г., решение №749/ 05.12.2008 г. по т. д. 387/2008 г., II ТО, решение №73 от 16.09.2013 г. по т. д. 964/2011 г., II ТО.

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

докладвано от съдия Галина Иванова

12369 >>>
Търсене

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Модул "ГПК"

Отговорът на въпроса, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право