Решение № 413/26.05.2010 г. по гр. д. № 2636/2008 г.

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Анотация

Въпрос
Дали продажбата на съсобствен недвижим имот, извършена от физическо лице в полза на търговец, който по занятие извършва строителна дейност, при която е уговорена насрещна престация от смесен характер – парична от 16 000 лева и натурална – построяване на обекти за продавача, обуславя приложението на чл. 66 ЗС във вр. с чл. 33, ал. 2 ЗС?
Отговор
Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в открито заседание на тринадесети май две хиляди и десета година в състав:

Председател:
ТАНЯ МИТОВА

Членове:
АНИ САРАЛИЕВА , ЕМИЛ ТОМОВ

при секретаря Р. Иванова в присъствието на прокурора изслуша докладваното от председателя (съдията) ТАНЯ МИТОВА гр.дело N 2636/2008 година.

Производството е по чл. 290 ГПК.

Касационна жалба е постъпила от С. Ц. Д. и Ц. Г. Д., двамата със съдебен адрес гр. С., приподписана от адв. Д. Д. от АК-Сливен, както и от "М" О. , гр. С., приподписана от адв. Г. М. от АК-Сливен, срещу решение № 93 от 23.04.2008 година по гр.д. N 758/2007 година на окръжен съд Сливен. С него е отменено изцяло решение № 729 от 10.10.2007г. по гр.д. № 1463/2007г. на Сливенския районен съд и вместо него е постановено друго, като е признато право на изкупуване на Г. М. М. и Р. М. М., двамата от гр. С., по отношение на С. Ц. Д. и Ц. Г. Д., двамата от гр. С., и на "М" О. , гр. С., на недвижим имот, представляващ едноетажна полумасивна жилищна сграда със застроена площ от 90 кв.м. с идн. № 6* застроена в ПИ с идн. № 6* и № 6* по кадастралната карта на гр. С., одобрена със заповед № РД-18-31/19.04.2006г.на А. по кадастъра, по уговорените условия за продажба на този имот, съгласно н.а. 54, том I, рег. № 2* д. № 12/31.01.2007г. на нотариус с рег. № 524 на НК и район на действие СлРС. Отменен е и посочения нотариалния акт поради относителната недействителност на сделката спрямо страните по делото, а ответниците са осъдени да заплатят разноските по делото. В хода на касационното производство е починал касаторът Ц. Г. Д. от гр. С. за наследници № от 20.04.2010г. на община С., който е заместен от първия касатор по жалбата - синът му С. Ц. Д. от гр. С.. В жалбите са развити оплаквания за неправилност на решението поради допуснати нарушения на материалния закон и необоснованост - касационни основания за отмяна по чл. 281, т. 3 ГПК. Основните оплаквания се свеждат до твърдения за липса на съсобственост върху сградата и до неприложимост ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в


Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари