Решение №362/15.07.2010 г. по гр.д. № 536/2010

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно приложението на разпоредбата на чл. 183 ГПК, касаеща изключването от доказателствения материал по делото на представени от страна писмени доказателства, получени като препис от издалите ги държавни органи, както и приложението на разпоредбата на чл. 235, ал. 2 ГПК, във връзка със задължението на съда да постанови своето решение върху установените по делото обстоятелства.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЕМАНУЕЛА БАЛЕВСКА

ЧЛЕНОВЕ:
СНЕЖАНКА НИКОЛОВА, ВЕЛИСЛАВ ПАВКОВ

Производството е по реда на чл.290-293 от ГПК. Образувано е по касационна жалба на БРСП"А" - Пловдив, против решение № 24/19.01.2010 г., постановено по гр.д. № 759/2009 година от Апелативен съд - Пловдив, с което е потвърдено решение №1096/12.06.2009 година, постановено от Окръжен съд - Пловдив. С последното е уважен предявения ревандикационен иск с правно основание чл.108 от ЗС, предявен от М. Д. К. против БРСП"А".

Ответникът е оспорил жалбата.

С определение №451/04.05.2010 г., ВКС, второ отделение на гражданската колегия, е допуснал касационното обжалване.

Процесуалноправен въпрос обусловил допускането на касационното обжалване е относно приложението на разпоредбата на чл.183 от ГПК, касаеща изключването от доказателствения материал по делото на представени от страна писмени доказателства, получени като препис от издалите ги държавни органи, както и приложението на разпоредбата на чл.235, ал.2 от ГПК, във връзка със задължението на съда да постанови своето решение върху установените по делото обстоятелства. Въпросът е поставен дотолкова, доколкото по приложението на разпоредбата на процесуалните норми на чл.183 във вр. с чл.235, ал.2 от ГПК в контекста на поставения въпрос липсва съдебна практика и същия е от значение за развитие на правото, по смисъла на чл.280, ал.1, т.3 от ГПК.

По поставения от жалбоподателя правен въпрос, съдът приема следното:

Разпоредбата на чл.183 от ГПК допуска представянето на писмено доказателство, в заверено от страната, която го представя копие. При поискване от участвуваща в процеса страна, страната е длъжна да представи оригинала на документа или официално заверен препис от него. Когато документът е издаден от орган на държавна власт, в рамките на служебната му компетентност в препис, при поискване от противната страна, с оглед процесуалната възможност, предвидена в разпоредбата на чл.183 от ГПК е достатъчно представянето на копие от документа, заверено от органа, който го е издал. Тази заверка има характер на официална заверка, по смисъла на разпоредбата на чл.183 от ГПК. При всички случаи, изключването на писмени доказателства от доказателствения материал по делото следва да стане при изричното искане на страна по делото, за представяне на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в


Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари