Решение № 335 от 10.01.2012 г. по гр. д. № 296/2011 г.

Анотация

Въпрос
Как следва да се определя обезщетението за неимуществени вреди с оглед разпоредбата на чл. 52 ЗЗД?
Отговор

Понятието „справедливост" не е абстрактно понятие , а е свързано с преценката на редица конкретни обективно съществуващи обстоятелства, които трябва да се вземат предвид от съда при определяне размера на обезщетението. С оглед това разбиране, при определяне на този размер съдът следва да вземе предвид всички обстоятелства, които имат отношение към твърдяните от ищеца неимуществени вреди.


Върховен касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение в открито заседание на седемнадесети октомври две хиляди и единадесета година, в състав :

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
НАДЯ ЗЯПКОВА

ЧЛЕНОВЕ:
ЖИВА ДЕКОВА, ОЛГА КЕРЕЛСКА

След като изслуша докладваното от съдията КЕРЕЛСКА гр.д.№ 296/2011 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на Апелативна прокуратура , [населено място] срещу решение № 972/13.12.2010 год. , постановено по гр.д. № 746/2010 год. на САС, ГК, 8-ми състав в частта, в която е потвърдено решението от 24.06.2010 год. , по гр.д. № 4815/2009 год. на Софийски градски съд , I - отд., 4-ти състав в частта, в която Прокуратурата е осъдена да заплати на Красимир К. Е. от [населено място] на осн. чл. 2, ал. 1, т. 2 ЗОДОВ сумата от 10 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 22.03.2006 год. до окончателното изплащане.

В касационната жалба се правят оплаквания за неправилност на решението в обжалваната част поради нарушение на материалния закон - чл. 52 ЗЗД и нарушение на процесуалните правила, доколкото не е мотивирано.

Касаторът моли решението в обжалваната част да бъде отменено и размерът на присъденото обезщетение да бъде намален.

Ответникът по касационната жалба Красимир К. Е. от [населено място] оспорва жалбата. Моли решението в обжалваната част да бъде оставено в сила.

Касационен въпрос

С определение № 773 от 20.06.2011 год. по делото касационното обжалване на решението е допуснато по правния въпрос как следва да се определя обезщетението за неимуществени вреди с оглед разпоредбата на чл. 52 ЗЗД. Прието е, че по този въпрос решението е постановено в противоречие със задължителната практика на ВС и ВКС /конкретно т. II от ППВС №4/23.12.1968 год./, с оглед на което касационното обжалване е допуснато на осн. чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК.

Мотиви

По поставения правен въпрос Върховният касационен съд, състав на 3-то г.о., приема следното:

Размерът на обезщетението за неимуществени вреди се определя от съда по справедливост. Съгласно т. II от ППВС № 4 от 23.12.1968 год. понятието „справедливост" не е абстрактно понятие , а е свързано с преценката на редица конкретни обективно съществуващи обстоятелства, които трябва да се вземат предвид от съда при определяне размера на обезщетението. С оглед това разбиране, при определяне на този размер съдът следва ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини