Решение № 101 от 07.03.2012 г. по гр. д. № 70/2011 г.

Анотация

Въпрос
Следва ли съдът при постановяване на решението да обсъди доказателствата в тяхната взаимна връзка , както и доводите и възраженията на страните , изпълнявайки задълженията си по чл. 235 ГПК?
Има ли правна възможност въззивният съд да се произнася относно основателността на иска за делба след като подадената от ответната страна въззивна жалба е само досежно допустимостта на иска за делба, а не до неговата основателност?
Следва ли съдът при произнасяне по допускане на делбата на недвижим имот да се съобразява с приложените по делото доказателства , нямащи качеството на нотариален акт; следва ли да се изключат от делбата прилежащите към процесния етаж идеални части от общите части на сградата?
Отговор

Складовите помещения в избения етаж са обособени и с оглед предназначението си принадлежат към жилищата, поради което биха могли да бъдат обект на делба , така , че всеки от собствениците на етажи да получи съответно прилежащо избено помещение.

Действително по действащият Гражданско процесуален кодекс е въведено така нареченото ограничено въззивно производство което се рамкира от въведените във въззивната жалба основания. В конкретният случай обаче правилно е било преценено, че тези основания касаят основателността на иска, а не неговата допустимост, поради което и постановеното решение съответства на рамкираните обстоятелства в в въззивната жалба.


ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ , ПЪРВО отделение в открито съдебно заседание на пети март , две хиляди и дванадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Костадинка Арсова

ЧЛЕНОВЕ:
Василка Илиева, Даниела Стоянова

При участието на секретаря Даниела Цветкова като разгледа докладваното от съдия Костадинка Арсова гр.д. N 70 по описа за 2011 година и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 290, ал. 2 ГПК.

С определение № 1117 от 23.11.2011 г. е допуснато касационно обжалване на решение № А- 416 от 1.10.2010 г. по гр.д. № 556 от 2010 г. на Окръжен съд, [населено място] с което е изменено решение № 47 от 14.05.2009 г. на Панагюрския районен съд, постановено по гр.д № 70 от 2009 г. и е допусната делба на първият етаж от двуетажната жилищна сграда, а са отхвърлени исковете за делба на дворното място, стълбището, избения етаж и лятната кухня по касационната жалба на П. И. Ч. по следните въпроси: следва ли съдът при постановяване на решението да обсъди доказателствата в тяхната взаимна връзка , както и доводите и възраженията на страните , изпълнявайки задълженията си по чл. 235 ГПК; има ли правна възможност въззивният съд да се произнася относно основателността на иска за делба след като подадената от ответната страна въззивна жалба е само досежно допустимостта на иска за делба, а не до неговата основателност; следва ли съдът при произнасяне по допускане на делбата на недвижим имот да се съобразява с приложените по делото доказателства , нямащи качеството на нотариален акт; следва ли да се изключат от делбата прилежащите ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини