Решение № 96 от 09.05.2013 г. по гр. д. № 878/2012 г.

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Анотация

Въпрос

Дали обикновените съсобственици /извън хипотезата на притежаване на права в режим на съпружеска имуществена общност/ на поземлен имот, учредили право на строеж върху него, могат в хипотезата на чл. 67 ЗС да упражняват поотделно правата си, породени от погасяването на учреденото право на строеж по давност или това упражняване следва да се извърши от всички съсобственици едновременно?
Дали всички съсобственици на земята в случая са задължителни необходими другари в производството по ревандикация на имота и незавършеното строителство /но само в хипотеза, при която се поддържа,че правото на строеж е погасено по давност?
Дали в хипотезата на последващо прехвърляне на правото на строеж от суперфициаря прехвърлителната сделка е противопоставима на собственика на терена,упражняващ правата си по чл. 67 ЗС, ако последният към момента на учредяване на суперфицията е дал изрично съгласие са такова последващо прехвърляне, за естеството на това съгласие /представлява ли то предварително съгласие по смисъла на чл. 33 ЗС, допустимо ли е такова съгласие и какви са правните му последици?

Достъпно за логнати потребители и абонати

За да прочетете този съдебен акт трябва да сте влезли в профила си или да се регистрирате безплатно. Можете да го направите тук.

или

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите