Определение №99/17.03.2022 по дело №3743/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 99

  гр. София, 17.03.2022 год.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, ІІ гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и първи февруари две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА НИКОВА

  СОНЯ НАЙДЕНОВА

  като разгледа докладваното от съдията Николова гр. д. № 3743 по описа на Върховния касационен съд за 2021 година на ІІ г. о. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288, във вр. с чл. 280 ГПК.

  Образувано е по подадената в срок касационна жалба на Д. П. К. и З. П. К., двамата от [населено място] и чрез пълномощника им адв. В. И. от АК – П., срещу въззивното решение № 260257 от 19.02.2021 год. по гр. д. № 2745/2020 год. на Пловдивския окръжен съд, с което е потвърдено първоинстанционното решение № 530 от 9.12.2019 год. /грешно посочена датата на постановяването му/ по гр. д. № 2755/2017 год. на районен съд – Асеновград, поправено с решение № 260025 от 25.09.2020 год. на същия съд. С него е признато за установено по отношение на касаторите, че Ц. Т. В. е собственик на част от поземлен имот *** по кадастралната карта на [населено място], [община], целият с площ 1 254 кв. м., по предходен план парцел **, кв. 30, при описаните в решението съседи, която част е с площ 7 кв. м. и се намира между т. т. 1-2-3-4-5-6-7-1 на скица № 3 към заключението на вещото лице Г., приподписана от съдията като неразделна част от решението /л. 192/, и касаторите са осъдени да предадат на Ц. В. владението върху горната част от имота с площ от 7 кв. при съседи, посочени в допълнителното решение за поправка на очевидна фактическа грешка.

  Касаторите поддържат оплаквания за недопустимост, респ. неправилност на въззивното решение поради нарушение на материалния закон, допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост, с искане същото да бъде обезсилено, респ. отменено и вместо това искът се отхвърли, с всички предвидени в закона последици. Поддържат наличието на основанието по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК за допускане на касационното обжалване на въззивното решение, обосновавайки го с твърдение за противоречие с цитираните, но неприложени решения на ВКС, както и на разясненията в т. 5 на ТР № 1/2013 год. на ОСГТК на ВКС, по процесуалноправните въпроси относно ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари