Определение №98/15.03.2022 по дело №479/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 3 ГПК
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

Допустим ли е иск за прогласяване на нищожност на решение на общо събрание на етажни собственици, взето след като с влязъл в сила съдебен акт е отменено предходно тяхно решение за конституиране на етажна собственост; и дали при същите условия предявяването на иска за прогласяване на нищожността е обвързано с изтичането на преклузивен срок?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и осми февруари две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Василка Илиева

ЧЛЕНОВЕ:
Борис Илиев, Ерик Василев

като разгледа докладваното от Борис Илиев ч.гр.д.№ 479/ 2022 г. за да постанови определението, взе предвид следното:

Производството е по чл.274, ал.3, т.1 ГПК.

История на спора

Образувано е по частна касационна жалба на Й. Б. Б. против определение на Бургаски окръжен съд № 796 от 27.07.2021 г., постановено по ч.гр.д. № 1163  /  2021 г. /допълнено в частта за разноските с определение по същото дело № 1813/ 25.11.2021 г./, с което е потвърдено определение на Несебърски районен съд от 05.02.2021 г. по гр.д.№ 236  /  2020 г. и по този начин е прекратено производството по предявения от частния жалбоподател против Етажна собственост „Омега рисорт“, с.Равда, иск за прогласяване на нищожността на взетите на 15.01.2019 г. решения от общото събрание на етажната собственост.

Касационен въпрос

Жалбоподателят поддържа, че въззивният съд неправилно счел за недопустим иска за прогласяване на нищожност на решение на общо събрание на етажна собственост. Това бил иск, различен от този, с който се търсела отмяна на решението и предявяването му, при липса на надлежно учредена етажна собственост, било допустимо без ограничения във времето. Поради това жалбоподателят моли обжалваното определение да бъде отменено, а като основание за допускането му до касационен контрол повдига правни въпроси, които при условията на Тълкувателно решение № 1/ 19.02.2010 г. по тълк.д.№ 1/2009 г., ОСГТК, ВКС, следва да бъдат уточнени в следния смисъл: допустим ли е иск за прогласяване на нищожност на решение на общо събрание на етажни собственици, взето след като с влязъл в сила съдебен акт е отменено предходно тяхно решение за конституиране на етажна собственост; и дали при същите условия предявяването на иска за прогласяване на нищожността е обвързано с изтичането на преклузивен срок. Жалбоподателят счита, че в обжалваното определение тези въпроси са разрешени в противоречие с практиката на ВКС.

Ответната по частната жалба страна Етажна собственост „Омега рисорт“ не ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

5 1 глас
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари