*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 96

  гр. София, 16.05.2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито заседание в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА НИКОВА

  СОНЯ НАЙДЕНОВА

  като изслуша докладваното от съдията Николова ч. гр. д. № 4195 по описа за 2021 год. на ВКС, ІІ г. о. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 274, ал. 2, вр. с чл. 248, ал. 3, изр. 2 ГПК.

  Образувано е по частната жалба на А. Е. Н., чрез пълномощника му адв. Л. П. от АК – Велико Търново, против определението от 23.07.2021 год. по в. гр. д. № 183/2020 год. на Окръжен съд – Велико Търново. С него е оставена без уважение молбата на А. Н. за изменение и допълване на въззивното решение № Р-62 от 7.05.2021 год. по същото дело, в частта му за разноските.

  Жалбоподателят моли за отмяна горното определение и вместо него да бъде постановено друго, с което молбата му по чл. 248 ГПК бъде уважена, като се отхвърли искането на другата страна за разноските по делото и му се присъдят на него такива. Поддържа се, че обжалваното определение е неправилно, тъй като не е съобразено с изхода на делото пред въззивната инстанция и противоречи на правилата за присъждане на разноски.

  Ответницата Д. К., чрез адв. П. П., оспорва жалбата.

  Частната жалба е постъпила в срока по чл. 275, ал. 1 ГПК, във вр. с чл. 62, ал. 3 ГПК, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт и е процесуално допустима. Разгледана по същество, тя е неоснователна, поради следните съображения:

  За да постанови обжалваното определение, съставът на Окръжен съд – Велико Търново е приел, че не са налице основания за исканото изменение на въззивното решение в частта му за присъдените в полза на ответницата К. разноски съобразно изхода на делото. Непредставянето от нейна страна на списък на разноските по чл. 80 ГПК не е основание да не й се присъдят такива, а по аргумент от чл. 80, ал. 2 ГПК последицата от непредставяне на списъка е същата да няма право да иска изменение на решението в тази му част. Отговорността за разноските е функция и последица от изхода на разрешения материалноправен спор, който е с предмет само предявените от А. Н. срещу нея искове. Установен е и размерът на направените по ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари