*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  6

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 94

  София, 04.07. 2022 година

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в съдебно заседание на осми юни две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

  НИКОЛАЙ ИВАНОВ

  при участието на секретаря Райна Стоименова

  и в присъствието на прокурора

  изслуша докладваното от съдията Даниела Стоянова

  гр. дело № 3188/2021 година

  Производство по чл. 290 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, подадена чрез адв. К. Й., срещу въззивно решение № 260094/17.03.2021 г., постановено по възз. гр. д. № 1020/2021 г. по описа на Окръжен съд – Стара Загора, с което като е потвърдено решение № 260289/10.11.2020 г., постановено по гр. дело № 6794/2019 г. по описа на Районен съд – Стара Загора, са отхвърлени предявените от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД искове по чл.59 ЗЗД срещу Б. С. Г., О. С. Б. и „Оресто“ ЕООД за солидарно заплащане на сумата от 24 900 лв., от които 23 243,36 лв. – главница и 1656,64 лв. – ДДС (последната предявена частично от 4648,67лв. ДДС), представляваща обезщетение за неоснователно обогатяване.

  В касационната жалба се релевират доводи за неправилност поради допуснато съществено нарушение на съдопроизводствените правила и противоречие с материалния закон и необоснованост на въззивното решение – касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК. Искането е за неговата отмяна. В съдебно заседание чрез адв. Й. касаторът поддържа жалбата си, а в представена писмена защита поддържа становище за липса на пороци на исковата молба. Претендира присъждането на разноски.

  Ответниците по касация - Б. С. Г., О. С. Б. чрез неговата майка и законен представител Ж. Й. Й., и „Оресто“ ЕООД, не вземат становище по касационната жалба. В съдебно заседание не изпращат представител.

  С определение №104 от 15.02.2022г. касационното обжалване на въззивното решение е допуснато на основанието по чл. 280, ал. 2, пр. 2 ГПК с оглед вероятността въззивното решение да е недопустимо като постановено по нередовна искова молба – наличие на противоречие между фактическите твърдения за противоправно поведение на наследодателя на ответниците – физически лица, от което са произтекли вреди, и заявения петитум за осъждането им да заплатят исковата сума, с която неоснователно са се обогатили за сметка обедняването на ищеца, при условията на солидарност с третия ответник, както и като постановено при евентуална липса на правен интерес с ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари