*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 94

  София, 15.06.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито заседание на осми юни през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА

  МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

  изслуша докладваното от съдията Бранислава Павлова

  гражданско дело № 1663/2022 г. по описа на ВКС, гражданска колегия, първо отделение, за да се произнесе, съобрази:

  Производството е по чл. 307 ГПК.

  Образувано е по молба вх. № 1135/10.02.2021 г. на „Аетек.Ое“ О., представлявано от адв. Н. Т., за отмяна на влязлото в сила постановление за възлагане на недвижим имот от 20.01.2017 г. по изп. д. № 20137570400176 на ЧСИ А. А., рег. № 757 на КЧСИ, както и на решение на Пловдивски окръжен съд, гражданско отделение, IV състав, № 410/07.04.2017 г. по гр.д. № 717/2017 г., с което е оставена без уважение жалба на „Аетек.Ое“ О.“ против същото постановление за възлагане.

  В срока за отговор насрещната страна Д. И. М., чрез адв. Т. Ч., поддържа становище за недопустимост и за неоснователност на молбата за отмяна. Не е направено искане за присъждане на разноски.

  Върховният касационен съд, първо гражданско отделение, приема, че молбата за отмяна е процесуално недопустима по следните съображения:

  Съгласно обвързващите разяснения, дадени от ВКС в т. 3 от ТР № 7/2014 г., ОСГТК, на отмяна подлежат само актове, които разрешават материалноправен спор със сила на пресъдено нещо, поради което решенията, постановени по жалба срещу действията на съдебния изпълнител, не подлежат на отмяна по реда на Глава X. ГПК.

  Съгласно ТР № 6/2020 г., на ВКС, ОСГТК СОСГТК не подлежат на отмяна по реда на чл. 303 и сл. ГПК влезлите в сила постановления по чл. 496, ал. 1 ГПК за възлагане на недвижими имоти, по съображения че постановлението за възлагане не е акт на съда, не се постановява в правораздавателно производство и няма ефектите на съдебно решение, поради което не следва да се включва в предмета на производството по Глава ХХІV ГПК.

  С оглед на посочената задължителна съдебна практика, молбата за отмяна е процесуално недопустима и следва да бъде оставена без разглеждане.

  Воден от горното, Върховният касационен съд, първо гражданско отделение

  О П Р Е Д Е Л И:

  ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ молба вх. № 1135/10.02.2021 г. на „Аетек.Ое“ О. за отмяна на влязлото в сила постановление за възлагане на недвижим ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари