Определение №94/10.05.2022 по дело №1146/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 94

  гр. София, 10.05.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание нa деветнадесети април през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  Председател: Камелия Маринова

  Членове: Веселка Марева

  Емилия Донкова

  изслуша докладваното от съдията Донкова ч. гр. дело № 1146/2022 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 3, т. 2 ГПК.

  С определение № 3020 от 16.11.2021 г., постановено по ч. гр. д. № 3162/2021 г. на Софийския апелативен съд, е отменено определение № 266280/05.04.2021 г. по гр. д. № 8304/2019 г. на Софийски градски съд за осъждане на М. Н. М. да заплати на СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД, на основание чл. 78, ал. 4 ГПК, разноски за разликата над сумата 19 905 лв. до 37 700 лв., като вместо него е постановено ново по същество, с което е оставена без уважение молбата на СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД за присъждане на разноски в пълния претендиран размер и е потвърдено първоинстанционното определение за осъждането на М. Н. М. да заплати на СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД сумата 19 905 лв. – разноски за адвокатско възнаграждение.

  Срещу въззивното определение са подадени частни касационни жалби на СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД, чрез пълномощника адв. Д. П., в частта, с която е отменено първоинстанционното определение и от М. Н. М., чрез пълномощника й адв. И. Ц., в частта, с която е потвърдено първоинстанционното определение.

  В частната жалба на СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД се поддържа основанието за допускане на касационно обжалване по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК, както и основанието по чл. 280, ал. 2, изр. 3 ГПК – очевидна неправилност. Поставени са следните правни въпроси, за които се твърди, че са постановени в противоречие с практиката на ВКС: какви са критериите за определяне размера на адвокатското възнаграждение; продължителността на процеса може ли да бъде самостоятелно основание за преценка дали е налице фактическа или правна сложност на делото; изпълнението на дадени от съда указания и явяването в съдебно заседание не следва ли да бъдат отчетени при определяне на тази сложност, като се посочва, че постановеното определение е в противоречие с тълкувателно решение № 6/06.11.2013 г. по т. д. № 6/2012 г. на ОСГТК на ВКС.

  В частната жалба на М. Н. М. се поддържат основанията за допускане на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари