Определение №93/15.03.2022 по дело №4086/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 93

  гр. София, 15.03.2022 година

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на петнадесети февруари през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Камелия Маринова

  ЧЛЕНОВЕ: Веселка Марева

  Емилия Донкова

  като изслуша докладваното от съдия Веселка Марева гр.д.№ 4086 по описа за 2021 година и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производство по чл. 288 ГПК.

  Обжалвано е решение № ІІ-7 от 21.06.2021г. по гр.д. № 2700/2020г. на Бургаски окръжен съд, с което е потвърдено решение № 184 от 17.09.2019г. по гр.д.№ 150/2017г. на Поморийски районен съд. С последното е изнесен на публична продан допуснатия до делба съсобствен недвижим имот - самостоятелен обект с идентификатор № ***** по КККР на [населено място], с адрес: [улица], ет.2, разположен в сграда №2, построена в ПИ с идентификатор ***, с предназначение на самостоятелния обект - жилище, с площ 60 кв.м. на втория етаж на сградата, заедно с южна изба с площ 20 кв.м., със съответните идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж; в решението е указано на съделителите, че могат да участват в наддаването, но не са посочени имената и дяловете им; оставено е без уважение искането на Г. О. К. за поставяне в дял на делбения имот на основание чл. 349, ал.2 ГПК; осъден е Г. О. К. да заплати на А. О. Д. обезщетение за лишаване от ползване на нейната 3/4 ид.ч. от имота за периода от 23.01.2016г. до 23.11.2018г. в размер на 6 247,50лв.

  Касационна жалба е подадена от Г. О. К. чрез адв. В.-П.. Твърди се неправилност на решението поради съществено нарушение на съдопроизводствените правила и липса на мотиви, отразяващи решаваща дейност на въззивния съд. Иска се отмяна на решението и уважаване на претенциите на жалбоподателя. За обосноваване достъпа до касационно обжалване се визират основанията по чл. 280, ал.1,т. и т.3 ГПК по въпросите: 1/ има ли значение за начина на извършване на делбата от какъв факт е породена съсобствеността и в кой момент е възникнала; 2/ длъжен ли е въззивният съд да зачете изложеното в жалбата и да я разгледа, дори когато въззивникът не е формулирал ясно своите оплаквания и не е посочил какви са основанията за неправилност на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари