*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 2 пр. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За проверка на валидността на въззивното решение с оглед данните за постановяване на решението от съдебен състав, различен от участвалия такъв в заседанието, в което е завършено разглеждането на делото /чл. 235, ал. 1 ГПК/.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, трето отделение в закрито заседание на двадесети януари две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
СИМЕОН ЧАНАЧЕВ

ЧЛЕНОВЕ:
АЛЕКСАНДЪР ЦОНЕВ, ФИЛИП ВЛАДИМИРОВ

изслуша докладваното от съдия СИМЕОН ЧАНАЧЕВ гр. дело № 2003 по описа за 2021 година.

История на спора

Производството по чл. 288 ГПК е образувано по касационна жалба на П. М. Б., гражданин на Френската република, подадена чрез адвокат П. Б. против решение № 132 от 21.01.2021 г. по гр. дело № 2677/2020 година на ВОС /Варненски окръжен съд/.

В отговора по чл. 287, ал. 1 ГПК, ответницата С. О. Л. поддържа, че не е налице основание за допускане до касационно обжалване на въззивното решение, а по същество счита решението за правилно.

Жалбата е подадена срещу съдебен акт, подлежащ на инстанционен контрол пред ВКС, сезирането на касационната инстанция е в срока по чл. 283 ГПК, от страна по делото, при наличието на правен интерес, обусловен от постановения правен резултат, поради което производството е процесуално допустимо.

Мотиви

ВКС намира, че е налице основание по чл. 280, ал. 2, предл. 1 ГПК за допускане на касационно обжалване поради следните съображения:

С цитираното въззивно решение състав на ВОС е потвърдил решение № 2628 от 26.06.2020 г. по гр. дело № 9278/2016 г. на ВРС /Варненски районен съд/, 20 състав в частите, с които е предоставено упражняването на родителските права по отношение на детето Л. Ф. Р. Б. на майката С. О. Л., осъден е П. М. Б. да заплаща в полза на Л. Ф. Р. Б. чрез нейната майка и законен представител С. О. Л. месечна издръжка в размер на 200 евро, считано от датата на подаване на исковата молба в съда-04.08.2016 г. до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване, с падеж 5-то число на месеца, за който се дължи издръжката, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска, като е допуснато и предварително изпълнение на решението за присъдената издръжка. С въззивното решение е изменено първоинстанционното решение в частта, с която е определен режим на лични отношения между бащата П. М. Б. и детето Л. Ф. Р. Б., като е определен режим на личен контакт, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари