*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 92

  София, 19.07.2022 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение, в публично съдебно заседание на осми юни две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН БАЛЕВСКИ

  ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  при участието на секретаря Валерия Методиева

  изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова

  т.дело № 2743/2021 година

  Производството е по чл. 47, ал.1, т.5 ЗМТА.

  Образувано е по предявени искове от „Галерия Бургас” ЕАД, с ЕИК[ЕИК], с седалище и адрес на управление [населено място], [улица], ет.10, ап.1012, чрез процесуален пълномощник, за отмяна, на основанията по чл.47, ал.1, т.5 предл.първо и предл.второ от ЗМТА, на арбитражно решение от 24.09.2021 г. по ВАД № 122/2020 г. на Арбитражен съд при Българска търговско-промишлена палата, с което предявените от „Славов-87”ЕООД искове са частично уважени за сумите: 7 202.84 лв. – недължимо платени наем, такса за услуги и маркетингови разходи, за периода от 01.04.2020 г. до 30.04.2020 г. и от 01.05. до 17.05.2020 г., ведно със законната лихва от исковата молба и законна лихва за периода от 03.12.2020 г. до 22.02.2021 г.

  Ищцовото дружество поддържа, че арбитражното решение разрешава спор, непредвиден в арбитражното споразумение. Оспорва становището на Арбитражния съд, че предметът на спора касае изпълнението на договора за наем между страните, поради което се обхваща от арбитражната клауза. В исковата молба се сочи, че всъщност предявеният от наемателя иск има извъндоговорен характер и касае отношенията между четири дружества – страните по делото, както и „Ратауй 4” ЕООД и „Прокредит Банк” АД. Изтъква се, че становището на решаващия орган при обосноваване на неговата компетентност, се опорочава от дадената в арбитражното решение правна квалификация на спорното материално право – чл.55, ал.1, пр.1 ЗЗД.

  Във връзка с основанието за отмяна по чл.47, ал.1, т.5 ЗМТА се твърди, че арбитражното решение съдържа произнасяне по въпроси, които са извън предмета на делото, като решаващата правна воля на Арбитражния съд е формирана при нарушаване на диспозитивното начало. Ищецът изтъква, че нито една от страните не е твърдяла неизпълнение на задълженията по наемното правоотношение от страна на наемодателя -„Галерия Бургас” ЕАД, нито наличието на непреодолима сила спрямо това дружество. Отделно от това, сочи, че е допуснато нарушение на правото на защита на ответника и на принципа за равенство на страните в арбитражния ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари