Определение №91/14.03.2022 по дело №805/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 91

  гр. София, 14.03.2022 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на девети март две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ: 1. Велислав Павков

  2.Десислава Попколева

  при секретаря в присъствието на прокурора като разгледа докладваното от съдията Павков гр.д.№ 805 по описа за 2022 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.307 ГПК.

  Образувано е по молба на О. Н. К. за отмяна на влязло в сила решение № 40/02.03.2017 г., постановено по гр.д.№ 75/2017 г. от състав на ОС – Сливен.

  Молбата е процесуално недопустима, по следните съображения:

  Тя е подадена срещу съдебно решение, което не се ползва със сила на пресъдено нещо - постановено е в охранително производство, разглеждано по общите правила за охранителните производства, предвидени в чл. 530 - чл. 541 ГПК. Охранителното производство е едностранно и безспорно и представлява съдебно съдействие за упражняване на граждански права, целящо да породи изгодни за молителя правни последици /затова и решението, с което молбата за издаване на искания акт се уважава, не подлежи на обжалване - чл. 537, ал. 1 ГПК/. Неприложимостта спрямо него на производството по чл. 303 и следв. ГПК е предвидена изрично - в разпоредбата на чл. 540 ГПК. Предвид изложеното молбата за отмяна е недопустима и следва да се остави без разглеждане.

  Действително е налице окончателно решесние на Европейският съд по правата на човека, с което е установено нарушение на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, което е основание за отмяна на влезли в сила решения, но само на тези решения, които подлежат на отмяна по реда на този способ за отмяна на неправилни решения. В случая решението не подлежи на отмяна по този ред, а представеното с молбата решение на ЕСПЧ е основание да се предяви молба за промяна на името на молителя в отделно ново производство.

  Предвид изложеното, състав на ВКС

  О П Р Е Д Е Л И :

  ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ молба на О. Н. К. за отмяна на влязло в сила решение № 40/02.03.2017 г., постановено по гр.д.№ 75/2017 г. от състав на ОС – Сливен.

  Определението може да се обжалва с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му на страната, пред друг състав ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари