*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

 • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
 • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За приложението на визирания в чл. 52 ЗЗД принцип за справедливост, при определяне на размера на дължимо обезщетение за причинени от непозволено увреждане неимуществени вреди, в хипотезата на предявен пряк иск по чл. 432, ал. 1 КЗ, и критериите, които следва да бъдат съобразени.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, второ отделение, в публичното съдебно заседание на осми юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:
ПЕТЯ ХОРОЗОВА, ИВАНКА АНГЕЛОВА

при секретаря Валерия Методиева изслуша докладваното от председателя /съдия/ Татяна Върбанова т.дело № ******/2021 година

Производството е по чл. 290 ГПК.

История на спора

Образувано е по съвместна касационна жалба на: Н. И. М., Н. Ц. М., И. Ц. М., П. Б. М. и Х. Б. Б. /наследници на починалия в хода на делото първоначален ищец Ц. Н. М./, чрез процесуалния им пълномощник, срещу решение № ****** на Апелативен съд – София, Гражданска колегия, десети състав, в частта, с която след отмяна на решение №****** г. на Софийския градски съд, е отхвърлена основаната на чл. 432, ал. 1 КЗ искова претенция за сумата от 80 000 лв., предявена срещу ЗД”Евроинс” АД - за заплащане на обезщетение за претърпени от първоначалния ищец неимуществени вреди от смъртта на дъщеря му Д. Ц. Б., настъпила при ПТП на 06.01.2017 г., ведно със законната лихва от 21.07.2017 г., както и в частта за разноските.

Касационен въпрос

С определение № 221 от 14.04.2022 г. настоящият съдебен състав е допуснал касационно обжалване на атакуваното въззивно решение по обобщен и конкретизиран материалноправен въпрос, свързан с приложението на визирания в чл. 52 ЗЗД принцип за справедливост, при определяне на размера на дължимо обезщетение за причинени от непозволено увреждане неимуществени вреди, в хипотезата на предявен пряк иск по чл. 432, ал. 1 КЗ, и критериите, които следва да бъдат съобразени. Обжалването е допуснато на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК - за извършване на проверка за съответствие на възприетото от въззивния съд разрешение със задължителната практика на Върховния съд, обективирана в ППВС № 4/1968 г.

В жалбата и в публичното съдебно заседание на 08.06.2022 г. касаторите, чрез своя процесуален пълномощник, поддържат оплаквания за материална и процесуална незаконосъобразност и необоснованост на атакуваното решение, с искане за касирането му и постановяване на ново решение за уважаване на иска за сумата от 80 000 лв., ведно със законната лихва ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Определение №221/14.04.2022 по дело №1291/2021 3
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Относно приложение на визирания в чл. 52 ЗЗД принцип за справедливост, при определяне на размера на дължимо обезщетение за причинени от непозволено увреждане неимуществени вреди, в хипотезата на предявен пряк иск по чл. 432, ал. 1 КЗ, и критериите, които следва да бъдат съобразени.
 • Постановление на Пленума на Върховния съд на РБ
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  За обобщаване на практиката по определяне на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди от непозволено увреждане.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари