Определение №9/11.01.2022 по дело №4961/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 9

  София, 11.01.2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на десети януари през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ: Велислав Павков

  Десислава Попколева

  като разгледа докладваното от съдия Попколева ч.гр.дело № 4961 описа за 2021 год., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал.3, т. 1 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на М. К. З., действащ лично и със съгласието на майка си Г. С. Н., чрез адв. Н. Г. против определение № 847 от 15.09.2021 г. на Пловдивски окръжен съд, постановено по в.ч.гр.д. № 2328/2021 г., с което е оставена без уважение частната жалба на М. К. З. срещу определение № 1225 от 06.03.2021 г., постановено по гр.д. № 17511/2020 г. по описа на Районен съд Пловдив, с което е прекратено производството по делото.

  При извършена служебна проверка, настоящият съдебен състав намира подадената частна касационна жалба за процесуално недопустима на основание чл.274, ал.4 вр. чл.280, ал.3, т.2 ГПК, като съображенията за това са следните:

  Видно от исковата молба, ищецът е предявил иск с правно основание чл.150 СК. Разпоредбата на чл.280, ал.3, т.2 ГПК изключва от касационното обжалване решенията по въззивни дела по искове за издръжка. Същевременно разпоредбата на чл.274, ал.4 ГПК предвижда, че не подлежат на обжалване въззивните определения по дела, решенията по които не подлежат на касационно обжалване. В конкретния случай въззивното определение, предмет на настоящата частна касационна жалба е постановено по дело, по което крайният съдебен акт, с който би приключил спора по същество не подлежи на касационно обжалване. Поради това и обжалваното въззивно определение на окръжния съд, с което е потвърдено определението за прекратяване на производството, образувано по иск с правно основание чл.150 СК, е окончателно и не подлежи на касационно обжалване по реда на чл.274, ал.3 ГПК.

  Следва да се посочи, че погрешните указания в обжалваното определение, че същото подлежи на обжалване, не променят горния извод за недопустимост на касационното производство по делото.

  Предвид горното, подадената частна касационна жалба, като процесуално недопустима, следва да се остави без разглеждане, а образуваното по нея частно гражданско производство по настоящото дело следва да се прекрати.

  Водим от горното Върховният касационен съд, състав на Четвърто гражданско отделение,

  О П Р Е Д Е Л И :

  ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ частна касационна жалба с ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари