*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 9

  гр. София, 15.02.2022 година

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в открито съдебно заседание на двадесет и пети януари през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Камелия Маринова

  ЧЛЕНОВЕ: Веселка Марева

  Емилия Донкова

  при участието на секретаря Даниела Танева

  като изслуша докладваното от съдия Веселка Марева гр. д.№ 4382 по описа за 2021 година и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производство по чл. 304 ГПК.

  Делото е образувано по молба на С. Г. П. от [населено място] за отмяна на влязло в сила решение № 3925 от 15.06.2018г. по гр.д. № 13774/2017г. на Софийски градски съд, ІІ-в състав на основание чл. 304 ГПК, тъй като е съпруг на ищцата по иска Е. Л. П. /понастоящем починала/ и не е участвал в производството. С решението е отхвърлен предявения от Е. Л. П. против Столична община установителен иск за собственост на основание давностно владение върху поземлен имот с идентификатор *** в [населено място], район В., на ул. „*”№ *с площ 501 кв.м. с построената в него едноетажна жилищна сграда, застроена на 60 кв.м. и пристроената лятна кухня с площ 25 кв.м.

  Молителят твърди, че бракът му с Е. Л. П. е сключен през 1985г. и е продължил до смъртта на Е. П. през 2020г. Наследници на Е. Л. П. наред с молителя С. П. са двете им деца Р. С. М. и Г. С. П.. Твърди се, че владението върху поземления имот и сградите е осъществявано от двамата съпрузи по време на брака и придобивната давност е текла в полза на двамата. Поради това молителят претендира, че е бил необходим другар на ищцата в процеса, но не е конституиран като такъв в производството.

  Ответникът Столична община намира молбата за неоснователна. Счита, че ищцата е твърдяла самостоятелно владение върху имота и е искала да придобие имота като лична собственост. Освен това, молителят признава, че не е живял с ищцата и са били във фактическа раздяла, което изключва евентуалното придобиване на имота по давност в режим на съпружеска имуществена общност.

  Ответниците Р. С. М. и Г. С. П. - наследници на починалата ищца Е. П., не вземат становище.

  С определение № 60169 от 17.11.2021г. настоящият състав на ІІ г.о. е приел молбата ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари