*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация с Определение №54/03.02.2022 по дело №3111/2021


Класификация

 • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
 • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Пропуските в работата на служителя/работника могат ли да обосноват липсата на качества за ефективно изпълнение на работата и тези липсващи качества следва ли да бъдат съобразени с изискванията на длъжностната характеристика и достатъчно мотивирана ли е заповедта за уволнение, ако в нея работодателят е посочил качествата, които липсват на работника/служителят за ефективно изпълнение на възложената му работа и/или е посочил задълженията, които той не е в състояние да изпълни, и/или е посочил начинът, по който работникът/служителят се справя с работата?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на РБ, четвърто гражданско отделение, в съдебно закрито заседание на пети април две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател:
ВЕСКА РАЙЧЕВА

Членове:
ГЕНИКА МИХАЙЛОВА, АНЕЛИЯ ЦАНОВА

при секретаря К.Първанова като разгледа докладваното от съдията Райчева гр.д. № 3111 описа за 2021 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК

История на спора

Обжалвано е решение от 28.04.2021 г. по в.гр.д. 209/2021 г. на ОС - Хасково, с коeто са уважени искове с правно основание чл.344, ал.1 КТ, т.1-3.

Касационен въпрос

Допуснато е касационно обжалване по въпроса : пропуските в работата на служителя/работника могат ли да обосноват липсата на качества за ефективно изпълнение на работата и тези липсващи качества следва ли да бъдат съобразени с изискванията на длъжностната характеристика и достатъчно мотивирана ли е заповедта за уволнение, ако в нея работодателят е посочил качествата, които липсват на работника/служителят за ефективно изпълнение на възложената му работа и/или е посочил задълженията, които той не е в състояние да изпълни, и/или е посочил начинът, по който работникът/служителят се справя с работата,

Жалбоподателят - ОУ „Христо Смирненски“, [населено място], общ. Димитровград, чрез процесуалния си представител поддържа, че въззивното решение е неправилно, моли да се отмени и да се отхвърлят предявените искове.

Ответникът – М. С. П. , чрез процесуалния си представител, в писмено становище поддържа, че обжалваното решение е правилно и моли да бъде оставено в сила.

Мотиви

Върховният касационен съд, състав на четвърто г. о., приема за установено следното:

С обжалваното решение въззивният съд , като е потвърдил първоинстанционното решение, е признал за незаконно уволнението на М. С. П. извършено със Заповед № 46 от 23.10.2020 г. на Директора на Основно училище „Христо Смирненски“, [населено място], възстановил го е на длъжността, заемана от него преди уволнението – „старши учител общообразователен учебен предмет прогимназиален етап“ и му е присъдил обезщетение в размер на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Определение №54/03.02.2022 по дело №3111/2021 3
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Пропуските в работата на служителя/работника могат ли да обосноват липсата на качества за ефективно изпълнение на работата и тези липсващи качества следва ли да бъдат съобразени с изискванията на длъжностната характеристика и достатъчно мотивирана ли е заповедта за уволнение, ако в нея работодателят е посочил качествата, които липсват на работника/служителят…
 • Решение на общо събрание
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  1. Налице ли е основанието по чл. 328, ал. 1, т. 6 КТ за прекратяване на трудовия договор, ако работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълнение на длъжността: А/. Когато при сключването на трудовия договор, изискванията за образование или професионална квалификация са били въведени от…

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари