*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 88

  гр.София, 17.02.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България,

  четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на

  седми февруари две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Василка Илиева

  ЧЛЕНОВЕ: Борис Илиев

  Ерик Василев

  като разгледа докладваното от Борис Илиев гр.д.№ 3030/2021 г.

  за да постанови определението, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по жалби на Р. П. Л. /ищец/ и на Прокуратура на Република България /ПРБ - ответник/ срещу въззивно решение на Софийски апелативен съд № 12505 от 17.12.2020 г. по гр.д.№ 2043/2020 г., с което частично е отменено и частично е потвърдено решение на Софийски градски съд /СГС/ по гр.д.№ 10638/2017 г. и като краен резултат ПРБ е осъдена да заплати на Р. Л. сумата 25 000 лв – обезщетение за неимуществени вреди, търпени от неоснователно обвинение в извършване на престъпления по чл.321 ал.3 НК и чл.142 ал.3 и ал.4 НК, за които е оправдан с влязла в сила присъда по НОХД № 4529/2010 г. на СГС, включващо и вредите от наложени мерки за неотклонение „задържане под стража” и „домашен арест”, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 21.08.2014 г. до окончателното й изплащане, като искът за обезщетяване на неимуществени вреди е отхвърлен за разликата до пълния предявен размер от 500 000 лв, а искът за лихва е отхвърлен за периода 01.07.2014 г. до 20.08.2014 г., като е разпределена и отговорността за разноските по делото.

  В частта, в която е отхвърлен искът на Р. Л. за присъждане на лихва за забава върху дължимото обезщетение за неимуществени вреди за периода 01.07.2014 г. до 20.08.2014 г., въззивното решение не е обжалвано от страните и е влязло в сила.

  Ищецът Р. Л. обжалва решението в частта, отхвърляща предявения иск за обезщетяване на неимуществени вреди. Претендира допускане на касационен контрол в тази част по правни въпроси, които следва да бъдат уточнени и синтезирани при условията на Тълкувателно решение № 1/19.02.2010 г. по тълк.д.№ 1/2009 г., ОСГТК, ВКС в следния смисъл: при определяне на размера на обезщетение за неимуществени вреди, търпени от незаконно обвинение, какво е значението на тежестта на обвиненията, които са били повдигнати срещу пострадалия, на продължителността на наказателното производство, на възрастта на пострадалия, на вида и продължителността на прилагане на определената мярка за неотклонение; какви са критериите за определяне на финансовата ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари