*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация с Определение №84/16.02.2022 по дело №1740/2018


Класификация

 • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
 • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

В кой момент възниква вземането за заплащане на обезщетение на военнослужещ, положил труд повече от нормативно определения при даване на 24-часови дежурства, некомпенсиран с почивка, както и от кой момент изпада в забава работодателят по отношение на това вземане и съответно от кой момент започва да тече погасителната давност за същото, включително и в случаите на прекратено служебното правоотношение?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховен касационен съд на РБ, четвърто гражданско отделение, в съдебно заседание на пети април две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател:
ВЕСКА РАЙЧЕВА

Членове:
ГЕНИКА МИХАЙЛОВА, АНЕЛИЯ ЦАНОВА

при секретаря К. Първанова като разгледа докладваното от съдията Райчева гр.д. № 1740 описа за 2018 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК

История на спора

Обжалвано е решение № 2 от 10.01.2018 г., постановено по гр.д. № 554  /  2017 г. на Окръжен съд - Сливен в частите, с което са отхвърлени частично искове с правно основание чл. 214, ал. 1, т. 3 ЗОВСРБ, във вр. с чл. 194, ал. 3 ЗОВСРБ /Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България/, по чл. 86 ЗЗД и исковете по чл. 214, ал. 1, т. 1 ЗОВСРБ във вр. с чл. 196 ЗОВСРБ.

Допуснато е касационно обжалване по въпросите в кой момент възниква вземането за заплащане на обезщетение на военнослужещ, положил труд повече от нормативно определения при даване на 24-часови дежурства, некомпенсиран с почивка, както и от кой момент изпада в забава работодателят по отношение на това вземане и съответно от кой момент започва да тече погасителната давност за същото, включително и в случаите на прекратено служебното правоотношение,

Жалбоподателят - С. Т. Т., чрез процесуалния си представител поддържа, че решението е неправилно, моли да бъде отменено и да бъдат уважени предявените от него искове.

Ответникът - РС „Военна полиция" - Сливен, към служба“Военна полиция“-София, чрез процесуален представител поддържа доводи, че обжалваното решение следва да се потвърди, но ако съдът намери, че е останало неизяснено от фактическа страна, то следва да го върне за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд.

Касационен въпрос

С определение № 339 от 09.10.2017 г. ВКС е спрял производството по делото, до приемане на решение по Тълкувателно дело № 6 от 2017 г. ОСГК ВКС.

Настоящият състав като е констатирал, че е прието решение по ТД № 6/2017г. ОСГК на ВКС, поради което ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
 • Решение на общо събрание
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  В кой момент възниква вземането за заплащане на обезщетение на военнослужещ, положил труд повече от нормативно определения при даване на двадесет и четири часови дежурства, некомпенсиран с почивка, от кой момент изпада в забава работодателят по отношение на това вземане и съответно от кой момент започва да тече погасителната давност…

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари