*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 2 пр. 2 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно допустимостта на исковите производства по чл. 60а, ал. 1, т. 1 ЗБН.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, ТК, първо търговско отделение, в съдебно заседание на тринадесети юни две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
РОСИЦА БОЖИЛОВА, ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

При участието на секретаря: А.Йорданов изслуша докладваното от съдията Ел. Чаначева т.дело № 1186/2021 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.290 ГПК.

А. Д. и К. М., заедно упражняващи правомощията на постоянен синдик на Корпоративна търговска банка АД / н/ са подали касационна жалба против решение № 224/23.01.2020 г. по т.д.№ 3507/2019 г. на Софийски апелативен съд, с което е потвърдено решение № 685/11.04.2019 г. по т.д.№ 1551/2017 г. на Софийски градски съд. С потвърденото решение са отхвърлени предявените от синдиците на банката против Л. И. Л., Л. А. Т. и С. И. И. искове, с правно основание чл.60а ал.1 т.1 предл.1-во ЗБН и предявените като евентуални искове с правно основание чл.60а, ал.1, т.1 предл.1-во ЗБН.

Ответниците по касация- Л. И. Л., Л. А. Т., М. Т. Т. и С. И. И. са на становище, че предявените искове са недопустими, в какъвто смисъл са развили кратко изложение. Претендират разноски.

С определение № 175/01.04.2022 г., касационно обжалване е допуснато за проверка за евентуална недопустимост на въззивното решение.

Върховният касационен съд, състав на първо търговско отделение, съобразно правомощията си по чл.293 ГПК, доводите и възраженията на страните, за да се произнесе съобрази следното:

Предявените от синдиците на КТБ / н/ против Л. И. Л., М. Т. Т., Л. А. Т. и С. И. И. искове са с правно основание чл.60а, ал.1, т.1, предл.2-ро ЗБН, а предявените евентуални искове са с правно основание чл.60а, ал.1, т.1 предл.1-во ЗБН. Предметът на спор е очертан с оглед искане за връщане в масата на несъстоятелността на КТБ/н/ на имущество, преминало в патримониума на ответниците, като първоначално това имущество е съставлявало предоставени от банката средства на „ Евробилд 2003 „ ЕООД, който е пряк длъжник на КТБ по силата на договор за кредит от 15.09.2011г. и анекси към него. Това дружество има неизплатени задължения към банката в размер на 1 989 340лв. Установено е също така, че дружеството „ Евробилд 2003“ е придобил чрез покупко – продажба недвижимите имоти, впоследствие продадени на физическите лица – ответници по иска. Въззивният съд е приел, че исковете ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари