*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 87

  София, 06.06.2022 година

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение, в закрито заседание на втори юни през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:Маргарита Соколова

  ЧЛЕНОВЕ:Светлана Калинова

  Гълъбина Генчева

  при участието на секретаря

  и в присъствието на прокурора

  като изслуша докладваното от съдия Светлана Калинова

  гражданско дело № 1432 от 2022 година и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 303, ал. 1, т. 5 ГПК.

  Образувано е по молба на Р. П. П. в качеството ѝ на законен представител на Л. С. М. (погрешно посочена в молбата като Л. М. С.), чрез адв.В. К. от САК за отмяна на въззивно решение №555 от 07.03.2019г. и допълнително решение №728 от 14.04.2020г., двете постановени по в.гр.д.№690/2018г. на Софийски апелативен съд, с които след частична отмяна на решението на първоинстанционния съд е отхвърлен предявеният от Л. С. М. и М. Н. С. иск за признаване правото им на собственост на основание наследствено правоприемство от С. Н. на недвижим имот пл.№.....в кв......по плана на [населено място], м.“М. ливади – изток“, с площ от 1791 кв.м., за който е отреден УПИ ......... с площ 1444 кв.м. с неуредени сметки по регулация и за осъждането по реда на чл. 108 ЗС на Н. Т. Т. да им предаде владението върху този имот. С молбата за отмяна се поддържа, че е налице хипотезата на чл. 303, ал. 1, т. 5 ГПК като се твърди, че Л. М. С. страда от деменция в напреднал стадий, има нарушения при ориентацията за времето, мястото и ситуацията, не може да говори, не може да взема никакви решения, както и да разбира прости факти и информация, което е посочено в приложената към молбата социално-медицинска експертиза от 01.07.2019г. от експерти при Медицинска служба на здравното осигуряване, Обща местна здравноосигурителна каса – Б.. Твърди се, че считано от 25.11.2020г. Л. С. е настанена в Център за възрастни хора У., като се поддържа, че към месец януари, 2021г. (когато е обявено определение №22 от 22.01.2021г. по гр.д.№2388/2019г. на I г.о. на ВКС, с което въззивното решение, чиято отмяна се иска, не е допуснато до касационно обжалване) Л. С. е била в тежко здравословно състояние на неочаквано бързо прогресиращо състояние на деменция, което е довело до невъзможност за ръководи постъпките ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари