*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За прилагането на чл. 172 ГПК при обсъждане на свидетелски показания на роднини на страните.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в открито заседание на девети юни две хиляди двадесет и втора година, в състав:

Председател:
МАРГАРИТА СОКОЛОВА

Членове:
СВЕТЛАНА КАЛИНОВА, ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

при секретаря Емилия Петрова, като разгледа докладваното от съдия Генчева гр. д. № 3260 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на С. Л. К. срещу решение № ****** на Софийски градски съд в частта, определяща квотите на съсобственост в допуснатия до делба имот.

Жалбоподателят счита, че въззивният съд не спазил чл. 172 ГПК при преценката на свидетелските показания, като не ги обсъдил в съвкупност с писмените доказателства по делото.

Ответницата С. Н. М. не взема становище по жалбата.

Касационен въпрос

С определение № 93 от 07.03.2022 г. по настоящото дело е допуснато касационно обжалване на въззивното решение на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по въпроса за прилагането на чл.172 ГПК при обсъждане на свидетелски показания на роднини на страните.

Мотиви

За да се произнесе, Върховният касационен съд, състав на първо гражданско отделение, приема следното:

С обжалваното решение № ****** на Софийски градски съд е потвърдено решение № ****** на Софийски районен съд, с което е допусната делба на дворно място, съставляващо УПИ .......... от кв. ........по плана на [населено място], цялото с площ от 430 кв. м., с неуредени сметки по регулация за 16 кв. м., представляващо ПИ с идентификатор ..........с площ от 389 кв. м., ведно с построената в него жилищна сграда с идентификатор ............, състояща се от мазе и складови помещения в сутеренния етаж, стая, хол, кухня и сервизни помещения на първия етаж, със застроена площ от 72 кв. м., без лятната кухня, находяща се в дворното място, между съсобственици С. Л. К. и С. Н. М., при равни квоти.

Въззивният съд е приел, че страните по делото са бивши съпрузи. По време на брака си те са продали с нотариален акт от 22.03.1999 г. апартамент № 43 в[жк], притежаван от тях в СИО, за сумата от 17 398 000 неденоминирани лева, а на 11.05.1999 г. са продали втори апартамент № 40 в същия квартал, лична собственост на С. К., за сумата от 17 847 800 неденоминирани ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари