*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 86

  София, 18.04.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закритото заседание на единадесети април през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Емил Марков

  ЧЛЕНОВЕ: Ирина Петрова

  Десислава Добрева

  при секретаря ………………………………..……. и с участието на прокурора ………………………………….., като изслуша докладваното от съдията Емил Марков т. д. № 1101 по описа за 2018 г., за да се произнесе взе предвид:

  Производството е по реда на чл. 247 ГПК.

  Образувано е по молбата (с вх. № 8181/25.ІХ.2019 г.) на Н. Р. С. от [населено място], [община], обл. Д., подадена чрез нейния процесуален представител по пълномощие от АК-Д., в която се съдържа искането й за допускане на поправка на очевидна фактическа грешка досежно размера на присъдения по реда на чл. 38, ал. 2 от Закона за адвокатурата хонорар, изразяваща се в това, че, ако в мотивите /на стр. 5/ към постановеното по настоящето дело решение № 51/10.ІХ.2019 г. било прието, че присъденият за двете предходни инстанции хонорар за осъщественото безплатно процесуално представителство следвало да бъде намален от 5470 лв. – съответно на 4 250 лв., то в диспозитива на същия съдебен акт въпросното намаление се е оказало „по-голямо“: до размер на сумата 3 250 лева.

  Предвид възможността по чл. 247, ал. 1, предл. 1-во ГПК, допусната очевидна фактическа грешка в съдебно решение да бъде поправена по служебен почин на съда, постановил същия съдебен акт, в процесния случай не е провеждана процедурата по ал. 2 на горния законов текст /връчване на препис от молбата за поправката и даване на указание до насрещната страна за представяне на отговор в едноседмичен срок/.

  Констатирана се, че на стр. 5 от мотивите към постановеното по настоящето дело решение /стр. 82 по номерацията на делото/, редове 32-37 отгоре надолу, че „присъденият на основание чл. 38, ал. 2 от Закона за адвокатурата в полза на процесуалния представител на С. от АК-Д. хонорар в размер на 5 470 лв. за осъщественото безплатно процесуално представителство в двете предходни съдебни инстанции ще следва да бъде намален на 4 250 лв. /четири хиляди двеста и петдесет лева/“.

  Констатира се също така и че в диспозитива на същото решение /стр. 83 по номерацията на делото/, редове 23–27 отгоре надолу, че се „намалява размера на присъдения на основание чл. 38, ал. 2 от Закона за адвокатурата ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари