*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Вписването в търговския регистър на обстоятелства въз основа на приети от общото събрание на съдружниците решения счита ли се за узнаване на решенията с оглед определяне на началния момент, от който тече срокът по чл. 74, ал. 2, предл. второ ТЗ?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в публично заседание на шести юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ТОТКА КАЛЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
ВЕРОНИКА НИКОЛОВА, МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА

при секретаря СИЛВИАНА ШИШКОВА, като изслуша докладваното от съдия Желева т. д. № 968 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Р. Б. Р. срещу решение № 260003 от 8. 01. 2021 г. по в. т. д. № 521/2020 г. на Варненски апелативен съд, ТО, с което е обезсилено решение № 260018 от 7. 07. 2020 г. по т. д. № 1421/2019 г. на Варненски окръжен съд, с което по иска на касатора по чл. 74 ТЗ срещу „Кагип“ ЕООД са отменени решения на общото събрание на съдружниците от 20. 06. 2019 г. за изключване на съдружник, освобождаване на управител и поемане на дяловете от оставащ едноличен собственик, взети в нарушение на изискванията на закона по чл. 139, ал. 1 ТЗ, и е прекратено производството по предявения от касатора срещу „Кагип“ ЕООД иск по чл. 74 ТЗ.

Касационният жалбоподател поддържа, че обжалваното решение е неправилно поради нарушения на материалния закон и съществени нарушения на процесуалните правила. Твърди, че извършената от въззивния съд преценка, че искът по чл. 74 ТЗ е недопустим, тъй като е предявен след изтичане на срока по чл. 74, ал. 2 ТЗ, е неправилна. Оспорва извода на съда, че ищецът е узнал за решенията на общото събрание, проведено на 20. 06. 2019 г., чиято отмяна се иска, на 7. 08. 2019 г. – датата на вписването в търговския регистър. Поддържа, че с оглед правилното заключение на съда, че ищецът не е бил редовно поканен за общото събрание, доколкото същото е протекло при различен от обявения в получената покана дневен ред, преклузивният четиринадесетдневен срок за предявяване на иска по чл. 74 ТЗ тече от узнаването, което в случая е станало на 23. 08. 2019 г. Моли въззивното решение да бъде отменено. Прави искане за присъждане на направените разноски по делото.

Ответникът „Кагип“ ЕООД оспорва касационната жалба. Излага ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари