*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е разрешен с Решение №88/18.04.2022 по дело №1740/2018


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпроси

В кой момент възниква вземането за заплащане на обезщетение на военнослужещ, положил труд повече от нормативно определения при даване на 24-часови дежурства, некомпенсиран с почивка, както и от кой момент изпада в забава работодателят по отношение на това вземане и съответно от кой момент започва да тече погасителната давност за същото, включително и в случаите на прекратено служебното правоотношение?

Отговори
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховен касационен съд на РБ, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на петнадесети февруари две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател:
ВЕСКА РАЙЧЕВА

Членове:
ГЕНИКА МИХАЙЛОВА, ЛЮБКА АНДОНОВА

като разгледа докладваното от съдията Райчева гр.д. № 1740 описа за 2018 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК

История на спора

Обжалвано е решение № 2 от 10.01.2018 г., постановено по гр.д. № 554/2017 г. на Окръжен съд - Сливен в частите, с което са отхвърлени частично искове с правно основание чл. 214, ал. 1, т. 3 ЗОВСРБ, във вр. с чл. 194, ал. 3 ЗОВСРБ /Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България/, по чл. 86 ЗЗД и исковете по чл. 214, ал. 1, т. 1 ЗОВСРБ във вр. с чл. 196 ЗОВСРБ

Жалбоподателят - С. Т. Т., чрез процесуалния си представител поддържа, че с решението в частта му, с която са отхвърлени предявените искове, е даден отговор на правни въпроси от значение за спора в противоречие с практиката на ВКС.

Ответникът - РС служба „Военна полиция" - Сливен, чрез процесуален представител поддържа доводи, че касационно обжалване на решението не следва да се допусне в обжалваната част, както и за неоснователност на жалбата по същество. Претендира разноски.

С определение № 339 от 09.10.2017 г. ВКС е спрял производството по делото, до приемане на решение по Тълкувателно дело № 6 от 2017 г. ОСГК ВКС.

Настоящият състав констатира, че е прието решение по ТД № 6/2017г. ОСГК на ВКС, поради което настоящето производство следва да се възобнови.

Мотиви

Върховният касационен съд, състав на четвърто г. о., приема за установено следното:

С въззивното решение съд, като е потвърдил първоинстанционното решетние, е отхвърлил частично иск с правно основание чл. 214, ал. 1, т. 3 ЗОВСРБ във вр. с чл. 194, ал. 3 ЗОВСРБ за разликата от уважената част на иска в размер на 33,04 лева до пълния предявен размер от 14 441,75 лева , иск по чл. 86 ЗЗД за разликата над 5,34 лева до ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари