Решение №83/08.04.2022 по дело №144/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 83

  София, 08.04.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в открито съдебно заседание на тридесет и първи март две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

  МАРИЯ ХРИСТОВА

  при секретаря Диана Аначкова, като изслуша докладвано от съдията Албена Бонева гр.дело № 144/2022г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 303, ал. 1, т. 5 ГПК.

  Образувано по молба на Л. Ц. Ц., чрез адв. И. И. Ц. за отмяна на влязло в сила решение № 623/30.09.2020 г. на Видинския районен съд, постановено по гр.д. № 1017/2019 г.

  Молителят основава молбата с твърдение, че по делото на районния съд е призоваван чрез залепване по чл. 47, ал. 1 ГПК – като ответник по делото, в нарушение на закона. Така, бил е и представляван от особен представител, назначен в нарушение на закона от съда. Научил за решението след връчване на покана за доброволно изпълнение. Представя доказателства, които са в подкрепа на фактическите твърдения, свързани с довода, че е било нарушено правото му на защита.

  Ответникът по молбата „Теленор България“ ЕАД, гр. София, чрез адв. Ш., е отговорил, че същата е неоснователна.

  Съставът на Върховния касационен съд намира, че молбата е подадена в срок – молителят твърди, че е узнал за решението, чиято отмяна желае при връчване на съобщение от ЧСИ за образувано изпълнително дело – на 07.10.2021 г., молбата за отмяна е депозирана преди да изтече един месец от горното съобщение – на 05.11.2021 г., което е в рамките на изискуемия срок по чл. 305, ал. 1, т. 5 ГПК. Няма доказателства, че е узнал за решението по-рано. Молбата изхожда от легитимна страна, като съдържа минимално необходимото съдържание за редовност.

  Разгледана по същество, молбата за отмяна е неоснователна.

  В хипотезата на чл. 303, т. 5 ГПК е дадена защита срещу влязло в сила съдебно решение на страна, която поради нарушаване на съответните правила е била лишен от възможност да участва в делото или е била ненадлежно представлявана, или не е могла да се яви лично или чрез повереник по причина на препятствие, което не е могла да отстрани.

  В случая производство пред РС – Видин е образувано по искова молба на „Теленор България“ ЕАД. За адрес на ответника Л. Ц. Ц. е посочен следният: В., ж.к „М., ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари