*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 81

  гр. София, 18.05.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито заседание на осемнадесети май две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА НИКОВА

  СОНЯ НАЙДЕНОВА

  като разгледа докладваното от съдията Николова гр. д. № 783/2022 година по описа на ВКС и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е образувано по подадената от Г. И. М. и П. Г. М. от [населено място], чрез пълномощника им адв. Д. М., молба за отмяна на влязлото в сила решение от 18.03.2021 год. по гр. д. № 845/2019 год. на Велинградския районен съд, потвърдено с решение от 9.07.2021 год. по гр. д. № 398/2021 год. на Пазарджишкия окръжен съд, с което същите са осъдени да премахнат на основание чл. 109 ЗС строеж „Монументално декоративен елемент-пано“ в УПИ ХV- 3718 в кв. 130 по плана на [населено място].

  Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 13.06.2022 год.

  С подадена от молителите молба вх. № 4058/9.05.2022 год. същите са поискали допускане на обезпечителна мярка - спиране на действията по образуваното изпълнително дело по описа на ЧСИ до влизане в сила на решението по подадената молба, като се позовават на оправомощаването на взискателя по него да извърши вместо и за тяхна сметка действията по влязлото в сила гражданско дело – постановление на ЧСИ от 20.04.2022 год. Искат по преценка на съда да бъде допуснато обезпечение на иска, съгласно чл. 389 и сл. ГПК.

  Като взе предвид данните по делото и доводите в молбата настоящият състав на ВКС намира следното: Съгласно чл. 389, ал. 1 ГПК обезпечение на предявен иск се допуска във всяко положение на делото до приключване на съдебното дирене във въззивното производство. Следователно, в производството по отмяна на влязло в сила решение, като извънинстационно производство, такова искане е недопустимо да се прави, респ. да се постановява определение по допускане на обезпечение. Доколкото искането на молителите по своята същност е относимо към спиране на изпълнението, съгласно чл. 309 ГПК, във връзка с чл. 282, ал. 2-6 ГПК, то същото е допустимо, тъй като подаването на молбата за отмяна не спира изпълнението на решението, с което същите са осъдени да премахнат посочения строеж в имота. По този ред и на основание чл. 282, ал. 2 ГПК се спира изпълнението на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари