*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

  Спорът е допуснат до касация със следното Определение


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

  Анотация

  Въпрос

  Относно иска за премахване на постройки в поземлен имот, представляващи навес - външна лятна гостна, и друга постройка и за възстановяване на имота в състоянието преди нарушението.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, I-во отделение, в съдебно заседание на девети юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател:
  Маргарита Соколова

  Членове:
  Светлана Калинова, Гълъбина Генчева

  При секретаря Емилия Петрова, като изслуша докладваното от съдията Соколова гр. д. № ******/2021 г., и за да се произнесе, взе предвид:

  Производството е по чл. 290 ГПК.

  История на спора

  С определение № 96/10.03.2022 г. по настоящото дело е допуснато касационно обжалване на въззивното решение № ****** г. на Сливенския окръжен съд в частта, с която, след частична отмяна на решение № ****** на Сливенския районен съд, е отхвърлен предявеният от Т. С. И. срещу С. С. К. иск за премахване на незаконни постройки в поземлен имот с идентификатор ..............с административен адрес: [населено място], [улица], представляващи навес - външна лятна гостна, и друга постройка с квадратура от около 8 кв. м., и за възстановяване на имота в състоянието преди нарушението.

  Въззивният съд е приел, че по силата на споразумение от 18.05.2010 г. Т. С. И. и С. К. С., като съсобственици на двуетажна жилищна сграда, са разпределили ползването на находящи се в дворното място пристройки, като С. ще ползва постройка в северната част на имота, а И. ще ползва пристройка, построена в западната част на сградата, до входа за първия етаж на сградата. Съдът посочил, че постройката, означена със сигнатурата „ПЛ“ /площадка, бетонова/, със застроена площ от 15 кв. м., ситуирана в североизточния ъгъл на поземления имот, до източната фасада на стопанската постройка и на северната имотна граница и уличнорегулационната линия, с конструкция от дървен скелет, до три оградни стени, плосък едноскатен покрив - плоскости и хидроизолационна мушама, е построена през 2012 г. без строителни книжа и попада в обхвата на споразумението, с което е разпределено ползването на пристройките. Очевидно е, че строежът е извършен след като е било сключено споразумението, като по делото не са налични доказателства то да е било развалено. Ползването по силата на споразумението на посочената постройка от ответника и семейството му не представлява неоснователно действие, което да накърнява правото на ищцата, тъй като и двете страни са постигнали съгласие и са разпределили ползването на постройките. По тези съображения въззивният съд е отменил ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  • Определение №96/10.03.2022 по дело №4021/2021 3
   *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
   Относно иска за премахване на постройки в поземлен имот, представляващи навес - външна лятна гостна, и друга постройка и за възстановяване на имота в състоянието преди нарушението.
  • Решение на общо събрание
   *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
   1. Как се определя цената на иска и дължимата държавна такса по искове с правна квалификация чл. 109 ЗС? 2. Подлежат ли на вписване исковите молби по чл. 109 ЗС? 3. Необходимо ли е ищецът по иск с правна квалификация чл. 109 ЗС във всички случаи да доказва, че неоснователното…

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари