*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Допустимо ли е пълното доказване да бъде осъществено чрез косвени доказателства?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, IІІ гражданско отделение в съдебно заседание на двадесети април две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
МАРИЯ ИВАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:
ФИЛИП ВЛАДИМИРОВ, ТАНЯ ОРЕШАРОВА

при участието на секретаря Валентина Илиева разгледа докладваното от съдията Орешарова гр.дело №2536 по описа за 2021год.

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на „Електроразпределение Север“ АД, подадена чрез адв. А. М., срещу въззивно решение № 129 от 08.04.2021 г. по в. гр. д. № 772/2020 г. на Окръжен съд – Велико Търново, с което е потвърдено решение № 260161/14.09.2020 г. по гр. д. № 854/2020 г. на Районен съд – Велико Търново, с което на основание чл. 124, ал. 1 ГПК е признато за установено по отношение на „Електроразпределение Север“ АД, че Н. Д. Н. не дължи на „Електроразпределение Север“ АД сумата от 8603 лв., представляваща начислена сума за ел. енергия, за което е издадена фактура №[ЕГН] от 23.03.2020год. за периода от 09.06.2015 г. до 18.09.2019 г. за посочен обект.

В касационната жалба и в съдебно заседание се поддържат оплаквания за неправилност на въззивното решение, поради нарушение на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост — касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК. Искането е за неговата отмяна и отхвърляне на предявения иск.

Ответникът по касационната жалба Н. Д. Н., чрез адв. Н. Н.-Т., в писмен отговор и в писмена защита изразява становище за неоснователност на жалбата. Претендира разноски за адвокатско възнаграждение.

Касационното обжалване е допуснато с определение №66 от 31.01.2022г. на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по поставения процесуално правен въпрос относно това допустимо ли е пълното доказване да бъде осъществено чрез косвени доказателства?“.

ВКС, като разгледа жалбата, намира следното:

По поставения въпрос е налице трайна съдебна практика, в която се приема, че пълното доказване може да бъде осъществено както чрез преки, така и чрез косвени доказателства, като преките доказателства пряко, непосредствено установяват обстоятелствата, отнасящи се към основния факт, а косвените дават указание за основния факт само косвено и установяват странични обстоятелства, но преценени в съвкупност с другите, служат за установяване на основния факт. Всяко едно от доказателствените средства може да бъде източник било на косвено, било на пряко доказателство, като гражданския процес не въздига определени видове доказателствени средства като по-значими или категорични ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари