Определение №****/**.**.2020 по дело №****/2019


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

За допустимите доказателствени средства за установяване момента на изграждане на сграда в груб строеж, при спор между бивши съпрузи и строителство в имот, собственост на единия съпруг, извършен при действието на ЗУТ.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на единадесети февруари през две хиляди и двадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАМЕЛИЯ МАРИНОВА

ЧЛЕНОВЕ:

ВЕСЕЛКА МАРЕВА, ЕМИЛИЯ ДОНКОВА

като разгледа докладваното от съдия Камелия Маринова гр. д. № 3048 по описа за 2019 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на К. И. Б. чрез пълномощника й адвокат Н. И.-А. против решение № 439 от 4.04.2019 г., постановено по гр. д. № 2430 по описа за 2018 г. на Окръжен съд-Пловдив, с което е отменено решение № 1659 от 10.05.2018 г. по гр. д. № 13727/2014 г. на Районен съд-Пловдив относно двуетажна стоманенобетонна жилищна сграда, построена в УПИ *-*, кв.* п о подробния устройствен план на [населено място] и вместо него е постановено друго за отхвърляне на иска за делба на тази сграда, предявен от К. И. Б. против Г. Й. М..

Г. Й. М. е подал писмен отговор по реда и в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК, в който оспорва наличието на основание за допускане на касационно обжалване и претендира възстановяване на направените разноски.

Мотиви

За да се произнесе по наличието на основание за допускане на касационно обжалване, касационният съд съобрази следното:

Въззивният съд е приел за установено, че страните са бивши съпрузи, брака между които е сключен на 16.07.2006 г. и е прекратен с влязло в сила решение на 14.12.2012 г. постановено по гр. д.№ 14654/2012 г., 3 бр. с., по описа на Пловдивски районен съд, по взаимно съгласие. По време на брака на страните, бащата на ответника е прехвърлил безвъзмездно на последния, с договор за дарение от 16.09.2009 г., обективиран в НА № *, т.*, дело № */2009 г., незастроено дворно място, находящо се в [населено място], съставляващо УПИ *-* в кв. * по плана на селото от 1992 г., целият с площ от 590 кв. м. Счел е за спорно кога построената в имота жилищна сграда е завършена в груб строеж и с какви средства е осъществявано строителството, като за тези факти са събрани противоречиви свидетелски показания.

Съдът е изложил съображения, че ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари