Определение №77/14.03.2022 по дело №724/2020


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №77

  гр. София,14.03.2022 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на девети март през две хиляди и двадесет и втора година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  АННА БАЕВА

  като изслуша докладваното от Костадинка Недкова т. д. N 724 по описа за 2020г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Постъпила е молба от А. Н. Д. и К. Х. М., синдици на „КТБ“ АД /н/, ответник по касацията, с която се иска спиране на основание чл.229, ал.1, т.4 ГПК на производството по делото до приключване на тълкувателно дело № 1/2020г. на ОСГТК на ВКС, образувано по въпроса: „Длъжен ли е съдът служебно да следи за нищожността на правни сделки, които са от значение за решаването на правния спор, или следва да се произнесе по въпроса за нищожността само, ако заинтересованата страна е направила съответното възражение за нищожност?“. Твърди се, че съдът има задължението да изследва служебно нищожността не само на прихващанията, предмет на спора, но и на сделките, които ги предшестват – сключените договори за цесия, по силата на които са придобити вземанията, с които ответникът е погасил задълженията си към банката.

  Ответникът по молбата, „Централна кооперативна банка“ АД, [населено място], счита същата за неоснователна по съображения, подробно изложени в отговора на молбата.

  Настоящият състав на ВКС намира, че не е налице основание за спиране на производството по делото, предвид следното:

  Предметът на касационното производство се определя от твърденията и доводите в касационната жалба и отговора на същата. В случая, в отговора на синдиците на „КТБ“ АД /н/ по жалбата на „Централна кооперативна банка“ АД, [населено място], по която е допуснато касационното обжалване, липсват наведени доводи за неспазване от въззивния съд на задължението му да следи за нищожност на предхождащите прихващанията договори за цесия.

  С оглед горното, доколкото ВКС като касационна инстанция при обхвата на преценка относно правилността на обжалвания въззивен акт е ограничен в рамките на оплакванията и доводите в жалбата и отговора на жалбата, по която е допуснат касационният контрол, и в тях не е повдигнат въпросът, който е предмет на цитираното тълкувателно дело, не е налице основание за спиране на настоящото производство до приключване на тълкувателната процедура.

  Водим от горните съображения, Върховният касационен съд

  О П Р Е Д Е Л И

  ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари