*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 76

  София 23.06.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение, в открито заседание на двадесет и осми март две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:ВАСИЛКА ИЛИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ:БОРИС ИЛИЕВ

  ЕРИК ВАСИЛЕВ

  при секретаря Ани Давидова

  изслуша докладваното от съдията ВАСИЛКА ИЛИЕВА

  гр.дело № 4189/2021 год.

  Производството е по чл. 303,ал.1, т.5 ГПК .

  Образувано е по молба, подадена от адв.П.М. – пълномощник на Й. Р. Д., за отмяна на влязло в сила решение № VІ – 22/16.04.2021г. по гр.д.№ 2876/2020 г. по описа на Бургаски окръжен съд,с което е прието за установено,че молителят Й. Р. Д. дължи на И. С. К. сумата от 4 780 лв.,представляваща част от главница в общ размер от 6 280 лв. по договор за заем с нотариална заверка на подписите от 30.10.2017 г.,ведно със законната лихва,считано от подаване на заявление на 24.01.2019 г.до окончателното изплащане,за което вземане е издадена заповед за изпълнение на парично задължение въз основа на документ по чл.417 ГПК.

  Молителят обосновава основанието по чл.303,ал.1,т.5 ГПК с твърдения,че е нарушено правото му на участие в процеса,тъй като е даден ход на делото и устните състезания в съдебно заседание проведено на 21.01.2021 г.,при нередовното му уведомяване и връчване на съобщения и книжа.

  Ответникът по молбата за отмяна – И. С. К. в депозирания писмен отговор по чл.306 ал.3 ГПК изразява становище за нейната неоснователност.Претендира разноски.

  Върховният касационен съд, състав на четвърто гражданско отделение след като прецени инвокираните доводи и данните по делото, съобразно правомощията си по чл. 307 ГПК намира следното:

  Молбата за отмяна разгледана по същество е неоснователна.

  Отменителното основание по чл. 303, ал.1, т. 5 ГПК визира три фактическа състава,свързани с неучастието на страната лично или чрез надлежен представител по делото,а именно: когато поради допуснато от страна на решаващия съд нарушение на правилата, обезпечаващи участието на страните в производството, страната е била лишена от възможността да участва по делото; когато страната не е била надлежно представлявана или когато не е могла да се яви лично или чрез повереника си поради особени непредвидени обстоятелства, които не е могла да преодолее. В случая такова нарушение не е допуснато. От данните по делото е видно, че в първото по ред открито съдебно заседание проведено на 21.01.2021 год.не е даден ход на делото,поради нередовното призоваване на въззивника/ молител,тъй като не е бил ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари