*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

 • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
 • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За връзката между действията на делинквента - водач на МПС, и поведението на увредения при извършване на преценка дали пострадалият е допринесъл за настъпване на вредите съгласно чл. 51, ал. 2 ЗЗД, в случай, че той е малолетен и е пътувал в МПС без използване на обезопасителна система.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, І отделение, в публично заседание на шестнадесети май през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Тотка Калчева

ЧЛЕНОВЕ:
Вероника Николова, Мадлена Желева

със секретар Валерия Методиева, след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т.д.№ ****** по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на Г. А. О. чрез майка си Н. М. и А. А. О. чрез майка си Н. М., всички от [населено място], срещу въззивно решение № ****** от Софийски апелативен съд, в частта с която е отменено решение № ****** на Софийски градски съд и са отхвърлени предявеният от Г. А. О. чрез своята майка Н. М. против ЗК „У.“ АД иск по чл. 226, ал. 1 КЗ /отм./ за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди в размер на сумата от 25000 лв. и предявеният от А. А. О. чрез своята майка Н. М. против ЗК „У.“ АД иск по чл. 226, ал. 1 КЗ /отм./ за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди в размер на сумата от 11000 лв.

Касаторите поддържат, че решението е неправилно с оглед на приетото съпричиняване за настъпване на вредите от страна на малолетните деца. Молят решението да се отмени и исковете им да се уважат. Пълномощникът им адв. Р. М. претендира адвокатско възнаграждение на основание чл. 38 ЗАдв.

Ответникът не взема становище по касационната жалба.

Върховният касационен съд, Търговска колегия, І т.о. констатира следното:

За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел, че с влязла в сила присъда по нохд № 175/2016г. на Окръжен съд Стара Загора Н. С. С. е признат за виновен за това, че на 23.06.2015г. при управление на лек автомобил „Мерцедес“ е нарушил правилата за движение по пътищата и е причинил средни телесни повреди на Н. М. и Г. О., които са пътували в лек автомобил „Опел Вектра“, управляван от А. Б. Т.. Касаторът А. О. също е пътувал в автомобила „Опел Вектра“ и е получил телесни увреждания. Към датата ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Определение №100/04.03.2022 по дело №972/2021 3
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  За връзката между действията на делинквента - водач на МПС, и поведението на увредения при извършване на преценка дали пострадалият е допринесъл за настъпване на вредите съгласно чл. 51, ал. 2 ЗЗД, в случай, че той е малолетен и е пътувал в МПС без използване на обезопасителна система.
 • Решение
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Може ли възражение за съпричиняване по чл. 51, ал. 2 ЗЗД поради непоставен обезопасителен колан от пострадалото лице, което е пътувало на задната седалка в автомобил, да се приеме за доказано, ако страната, която е направила това възражение по делото, не е ангажирала доказателства, че автомобилът е бил снабден с…
 • Решение по чл. 290 ГПК
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  За връзката между действията на делинквента - водач на МПС, и поведението на увредения при извършване на преценка дали увреденият е допринесъл за настъпване на вредите съгласно чл.51, ал.2 ЗЗД, в случай, че малолетният пострадал е пътувал в МПС без закопчан предпазен колан.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари