*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Следва ли да се нарушава договорната свобода на страните при тълкуване на волята им?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, трето гражданско отделение, в публично съдебно заседание на двадесети април през две хиляди и двадесет и втората година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
МИМИ ФУРНАДЖИЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА, ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

при участието на секретаря Райна Стоименова, като разгледа гр.д. № ****** по описа за 2021 г., докладвано от съдия Фурнаджиева, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на Е. В. Т., с адрес в [населено място], представлявана от адв.Р. Р., против въззивното решение № ****** по описа на Окръжен съд Стара Загора, с което е потвърдено решение № ****** по описа на Районен съд Стара Загора, за отхвърляне на предявеният от Т. против „Булсатком“ ЕАД иск с правно основание чл. 66, ал. 2 КТ за заплащане на сумата 50880 лева, представляваща обезщетение по т. 9 от допълнително споразумение № 1023/01.04.2015 г. към трудов договор № 1182/31.03.2009 г., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на завеждане на исковата молба до окончателното изплащане на сумата.

Касационен въпрос

Касационното обжалване е допуснато с определение № 48 от 28 януари 2022 г. по настоящото дело, за да се провери допуснато ли е противоречие с практиката на ВКС по въпроса следва ли да се нарушава договорната свобода на страните при тълкуване на волята им. Основанието за допускане на касационното обжалване е намерено в практиката на ВКС, изразена в решение № 505 по гр.д. № 1476/2011 г., IV г.о. и решение № 81 по гр.д. № 700/2012 г., IV г.о.

Мотиви

По поставения за тълкуване въпрос съдебната практика приема, че при тълкуването на договорите трябва да се търси действителната обща воля на страните – върху какво страните са се споразумели и какъв правен резултат трябва да бъде постигнат. Отделните уговорки трябва да се тълкуват във връзка едни с други и всяка една да се схваща в смисъла, който произтича от целия договор, с оглед целта на договора, обичаите в практиката и добросъвестността – какви са и как се съчетават отделните правомощия на страните с оглед постигането целта на договора, какво поведение на страната кои правомощия поражда за нея и как може да се упражняват те. При наличие на спор относно точния ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари