*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е разрешен със следното Решение


Класификация


Анотация

Въпрос

Относно правното значение на шестмесечния срок по пар. 8, ал. 2, предл. второ ПЗР ЗИДЗОДОВ (обн. в ДВ, бр. 98//2012 г.) за допустимостта на иска по чл. 2б, ал. 1 ЗОДОВ и кои са допустимите доказателствени средства за установяване на началния момент на този срок?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и шести септември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
СВЕТЛА ДИМИТРОВА

ЧЛЕНОВЕ:
АЛБЕНА БОНЕВА, БОЯН ЦОНЕВ

като разгледа, докладваното от съдия Боян Цонев, гр. дело № ****** по описа за 2019 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационни жалби на ответниците по делото Пловдивския окръжен съд (ПдОС) и Върховния касационен съд (ВКС) срещу решение № ****** на Пазарджишкия окръжен съд (ПзОС). С обжалваното въззивно решение, като е потвърдено първоинстанционното решение № ****** на Пазарджишкия районен съд (ПзРС), двамата жалбоподатели са осъдени, на основание чл. 2б, ал. 1 ЗОДОВ, да заплатят солидарно на всеки един от ищците Ц. А.Д., М. А. С., Н. А. П., Н. Н. Р. и М. Н. Т. сумата от по 6 000 лв., ведно със законната лихва върху нея, считано от 06.04.2012 г. до окончателното ѝ изплащане, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди от нарушение на правото на разглеждане и решаване на гр. дело № 3258//2002 г. на Пловдивския районен съд (ПдРС) в разумен срок съгласно чл. 6, пар. 1 КЗПЧОС; в тежест на касаторите-ответници са възложени и разноските по делото.

Мотиви

На настоящия съдебен състав е служебно известно (докладвано е съгласно разпореждане № 240/26.09.2019 г.), че е висящо гр. дело № 3491//2019 г. по описа на ВКС, III-то гр. отд. Последното е образувано също по касационни жалби на ответниците и по това дело ПдОС и ВКС срещу решение № 176/17.05.2019 г., постановено по възз. гр. дело № 164//2019 г. на ПзОС. С обжалваното въззивно решение по това дело, като е потвърдено първоинстанционното решение № 1321/15.11.2018 г. по гр. дело № 1073//2018 г. на ПзРС, двамата жалбоподатели са осъдени, също на основание чл. 2б, ал. 1 ЗОДОВ, да заплатят солидарно на всеки един от ищците по това дело Р. К. К. и М. Д., също сумата от по 6 000 лв., ведно със законната лихва върху нея, считано от 06.04.2012 г. до окончателното ѝ изплащане, представляваща обезщетение за претърпени ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Решение по чл. 290 ГПК
    *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
    Относно правното значение на шестмесечния срок по пар. 8, ал. 2, предл. второ ПЗР ЗИДЗОДОВ (обн. в ДВ, бр. 98//2012 г.) за допустимостта на иска по чл. 2б, ал. 1 ЗОДОВ и кои са допустимите доказателствени средства за установяване на началния момент на този срок?

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари