*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация със следното Определение


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно обстоятелствата /критериите/, които съдът следва да вземе предвид при определяне на обезщетение за неимуществени вреди по справедливост, съгласно чл. 52 ЗЗД.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в публично съдебно заседание на осемнайсти май през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:
БОЯН БАЛЕВСКИ, ПЕТЯ ХОРОЗОВА

при участието на секретаря Силвиана Шишкова като изслуша докладваното от съдия Петя Хорозова т.д. № 569/2021 год., за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Р. И. Н., ЕГН [ЕГН], чрез процесуален пълномощник, против решение № 12523 от 22.12.2020 г., постановено по в. гр. д. № 1956/2020 г. по описа на Софийския апелативен съд, ГО, 4 състав, в частта, с която след частична отмяна на решение № 20 от 11.02.2020 г. по т. д. № 92/2019 г. по описа на Врачанския окръжен съд е отхвърлен искът на касаторката с правно основание чл. 432, ал. 1 КЗ, предявен против ЗАД ДАЛЛБОГГ: ЖИВОТ И ЗДРАВЕ АД, за присъждане на обезщетение за причинени неимуществени вреди от смъртта на баща й – И. Н. В., настъпила при ПТП на 13.01.2017 г., за разликата над 30 000 лв. до присъдените от първата инстанция 100 000 лв., ведно със законната лихва, считано от 15.11.2017 г.

В касационната жалба се сочи, че са налице всички основания на чл. 281, т. 3 ГПК за касиране на решението в обжалваната част. По подробно изложени съображения, свързани с неправилно прилагане на критериите за определяне на справедливо по смисъла на чл. 52 ЗЗД обезщетение за претърпените неимуществени вреди, се моли същото да бъде отменено и вместо него да се постанови друго по същество, с което искът да бъде уважен за сумата от 100 000 лв., ведно със съответните лихви и разноски. Според касаторката, въззивният съд напълно формално се е позовал на факта, че липсват доказателства за отношенията между баща и дъщеря в периода на израстването й, без да отчете и анализира в достатъчна степен всички обективно съществуващи факти, относими към подобен вид загуба. Освен това е формирал извод за липса на бащинска обич към дъщерята само заради това, че родителите са били разделени, без да отчете, че това обстоятелство не е релевантно към преценката за емоционалната връзка между ищцата и починалия. Въззивният съд не е отчел адекватно и социално-икономическите условия в страната, относими ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари