*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  6

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 73

  Гр. София, 16.02.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на двадесет и шести януари през две хиляди двадесет и втора година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ : БОНКА ЙОНКОВА

  ЕВГЕНИЙ СТАЙКОВ

  изслуша докладваното от съдия Бонка Йонкова т. д. № 645/2021 година и за да се произнесе, взе предвид следното :

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на П. К. Н. и П. И. Н. - двамата от [населено място], чрез адв. П. К. от САК, срещу решение № 11778 от 04.08.2020 г., постановено по в. гр. д. № 5718/2019 г. на Апелативен съд - София. Решението е обжалвано в частта, с която след частично потвърждаване и частична отмяна на решение № 2137 от 2503.3019 г. по гр. д. № 3901/2015 г. на Софийски градски съд са отхвърлени предявените от касаторите против ЗД „Бул Инс“ АД частични искове с правно основание чл.226, ал.1 КЗ (отм.) за заплащане на обезщетения за неимуществени вреди от настъпилата при ПТП на 10.04.2014 г. смърт на дъщеря им В. П. Н. за разликите над сумите 150 000 лв. до сумите 200 000 лв. - част от вземания с общ размер 400 000 лв.

  В касационната жалба са развити оплаквания за неправилност на въззивното решение в обжалваната част поради необоснованост, нарушения на материалния закон - чл.52 ЗЗД, и съществени нарушения на съдопроизводствените правила. Касаторите поддържат, че въззивният съд не е обсъдил в съвкупност доказателствата по делото, не е преценил правилно установените в хода на процеса правнорелевантни факти и без да излага конкретни аргументи, обосноваващи по-нисък размер на дължимите обезщетения за неимуществени вреди, е намалил присъдените им от първата инстанция обезщетения до размер, който не съответства на изискването за справедливост по чл.52 ЗЗД.

  С жалбата е представено изложение по чл.284, ал.3, т.1 ГПК, в което приложното поле на касационното обжалване е обосновано с основанията по чл.280, ал.1, т.1 и т.3 ГПК. Като самостоятелно основание за допускане на касационно обжалване е посочена и очевидна неправилност на въззивното решение - чл.280, ал.2, пр.3 ГПК.

  В срока по чл.287, ал.1 ГПК е подаден отговор от ответника по касация ЗД „Бул Инс“ АД - [населено място]. В отговора е изразено становище за недопускане на въззивното решение до касационно обжалване и за неоснователност на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари