Решение №73/02.06.2022 по дело №4038/2021

Спорът е допуснат до касация с Определение №83/08.02.2022 по дело №4038/2021


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

Дали сред предпоставките и критериите по чл. 2б ЗОДОВ за възмездяване на вредите от забавянето на досъдебното производство, което не е преминало успешно в своята съдебна фаза е и необходимостта, пострадалият да е проявил активност и каква да е тя, за ускоряване на делото и за провеждане на ефективно разследване, при положение, че делото е срещу висши държавни ръководители, секретно е и той не е разполагал с достъп до същото и до събраните доказателства?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение в открито заседание на деветнадесети април през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
МАРИО ПЪРВАНОВ

ЧЛЕНОВЕ:
ИЛИЯНА ПАПАЗОВА, АЛЕКСАНДЪР ЦОНЕВ

при участието на секретаря Анжела Богданова и на прокурор Арнаудова за Върховна касационна прокуратура, като изслуша докладваното от съдия Папазова гр.д.№ 4038 по описа за 2021г. на ІІІ г.о. и за да се произнесе взе пред вид следното:

Производството е с правно основание чл. 290 ГПК.

История на спора

Касационно обжалване е допуснато с определение № 83 от 8.02.2022г. по касационната жалба на С. В. А. от [населено място] против въззивно решение № 4 от 8.06.2021г. по в.гр.д. № 199//2021г. на Апелативен съд Пловдив, с което е потвърдено решение № 260242 от 15.10.2020г. по гр.д.№ 728//2020г. на Окръжен съд Пловдив като е отхвърлен иска му против Прокуратурата на РБ, с правно основание чл.2б ЗОДОВ, за заплащане на сумата от 120 000лв., обезщетение за неимуществени вреди в резултат на нарушаване на правото на разглеждане на сл.д.№ 1/1991 по описа на Прокуратурата на въоръжените сили, преобразувано в сл.д.№ ІІ-048/1999г.на Софийска военно-окръжна прокуратура, в разумен срок, ведно със законната лихва, считано от 28.04.2017г.като неоснователен.

Касационен въпрос

Касационното обжалване е допуснато на основание чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК по поставеният въпрос: дали сред предпоставките и критериите по чл. 2б ЗОДОВ за възмездяване на вредите от забавянето на досъдебното производство, което не е преминало успешно в своята съдебна фаза е и необходимостта, пострадалият да е проявил активност и каква да е тя, за ускоряване на делото и за провеждане на ефективно разследване, при положение, че делото е срещу висши държавни ръководители, секретно е и той не е разполагал с достъп до същото и до събраните доказателства.

В проведеното открито съдебно заседание, касаторът не се явява, но се представляват от адвокат Ф., която изразява становището си за основателност на подадената жалба. Счита, че на поставеният въпрос следва да ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари