Решение №72/31.03.2021 по дело №3006/2020

Спорът е допуснат до касация с Определение №916/29.12.2020 по дело №3006/2020

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: Гражданска колегия, III-то отделение
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос
Отговаря ли държавата, представлявана от Министъра на финансите, по иск за обезщетение за вреди от законодателната дейност на Народното събрание?
Отговор
Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, ГК ,ІІІ г.о.в открито заседание на двадесет и четвърти март през две хиляди и двадесет и първа година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
СВЕТЛА ДИМИТРОВА

ЧЛЕНОВЕ:
СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА, ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

при участието на секретаря Райна Стоименова, като изслуша докладваното от съдията Светла Бояджиева гр.дело № 3006 по описа за 2020 год.за да се произнесе,взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.290 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба, постъпила от „Нимекс -2004 М“ООД срещу решение № 1343 от 25.06.20г.по в.гр.дело № 684/20г.на Софийски апелативен съд. С него е обезсилено решение № 8831 от 27.12.19г.на Софийски градски съд по гр.дело № 13164/17г.като недопустимо и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на същия съд.

Касаторът „Нимекс-2004 М“ООД излага оплаквания за неправилност на решението и моли да бъде отменено и делото – върнато на въззивния съд за произнасяне по същество на предявения срещу Държавата иск.

Ответникът по касационната жалба Държавата чрез Министъра на финансите я оспорва като неоснователна.

Касационен въпрос

С определение № 916 от 29.12.20г. настоящият съдебен състав е допуснал касационно обжалване на основание чл.280 ал.1 т.1 ГПК по въпроса: Отговаря ли държавата,представлявана от Министъра на финансите, по иск за обезщетение за вреди от законодателната дейност на Народното събрание.

Мотиви

Отговор на поставения въпрос е даден в практиката на ВКС, обективирана в решение № 72 от 21.04.20г.по гр.дело № 2377/19г.на Четвърто г.о. и решение № 71 от 6.04.19г.по гр.дело № 3804/19г. на Четвърто г.о.Прието е,че съгласно чл. 7 КРБ държавата отговаря за вредите, причинени от незаконни актове или действия на Народното събрание, като държавен орган и на народните представители, като длъжностни лица. В публичните правоотношения държавата участва чрез своите органи, които така осъществяват своите правомощия, а в гражданските правоотношения, като отделен равнопоставен правен субект, тя се представлява от министъра на финансите, освен когато в закон е предвидено тя да се представлява от друг свой орган. Държавата участва в съдебни производства по граждански спорове за обезщетение за вреди по ЗОДОВ чрез процесуален субституент – органът, от чиито незаконни актове, действия или бездействия са причинени вредите (чл. 7 ЗОДОВ). Съдебната практика приема, че държавата може да участва в съдебни производства чрез процесуален субституент и по граждански спорове за обезщетение за вреди на общо основание (чл. 49 ЗЗД, който урежда най-общо отговорността на възложителя за вредите от поведението на изпълнителя при или по повод изпълнението на възложената ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари